Wednesday, 5 April 2017

Benarkah Soya Itu Bahaya??


Jangan ambil soya! 

Soya bahaya! 

Soya lah punca kepada sesuatu penyakit. Soya juga boleh menyebabkan kanser dan Cysts!

Hahahah.. Entah dari manalah yang anda dengar ni. Sesuka hati je claim soya itu ini.

Entry Sya kali ni just nak kongsi dengan anda semua apa input atau ilmu berkenaan soya yang Sya dapat hasil dari tontonan dan pendengaran live sharing oleh Pakar Nutrisi Shaklee, Puan Siti Sarah di Group Facebook (FB) Mummy Shaklee Master Ainul Shahrazad (MAS).


Protin, Vitamin B dan Kalsium antara kandungan yang terdapat di dalam Energizing Soy Protein (ESP) atau Mixed Soy Protein Isolate Powder with Vanilla Flavour yang menjadikan ESP Shaklee satu-satunya minuman protin yang terbaik dan terhebat dunia. ESP Shaklee juga berbeza dan lain dari minuman protin yang sedia ada di pasaran.


Tak semua minuman yang berasaskan protin soya seperti ESP Shaklee ini mengandungi Vitamin B dan Kalsium rupanya tau. Vitamin B dan Kalsium ni sangat penting dalam membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan.

FYI..
Asas untuk pembinaan sel badan adalah protin. Protin yang lengkap adalah sangat penting. Protin yang lengkap adalah protin yang boleh serta mampu membekalkan 9 amino asid penting kepada tubuh badan.

Badan kita ni sebenarnya memerlukan 20 jenis protin. Tapi, sayangnya hanya 11 jenis protin sahaja yang badan kita dapat hasilkan. 9 jenis protin lagi nak dapat dari mana pula?? Haa.. 9 jenis protin ni kita perlu dapatkannya dari diet harian kita. Sebab tu orang bijak macam Sya ni akan pilih ESP Shaklee je terus. Hihi. Sebab ESP Shaklee ni ada 9 asid amino tadi tu.

Tapi, bukan ke dah cukup kita ambil dan makan ikan dan ayam je? Kan ada juga 9 asid amino?

Yes.. Memang tak dinafikan ikan dan ayam mengandungi 9 jenis asid amino yang badan kita perlukan. Tapi, anda tahu tak ikan dan ayam ni sekali anda masak, asid amino tersebut akan musnah sehingga 40% - 50%. Jadi, adakah anda rasa badan anda dapat asid amino yang lengkap kalau macam ni? Unless anda makan ikan dan ayam mentah setiap hari. Erkkk.. #sangggupkah #mampukah Uwaaaaa.. Kalau Sya memang tak tertelanlah kan.. Nak makan Sushi pun tak lalu, inikan pula ikan dan ayam mentah. Lebih baik Sya korbankan "malas" Sya untuk pergi dapur dan shake ESP Shaklee terus. Minum masa sejuk-sejuk. Pergh.. Nikmat!


Benarkah Soya Itu Bahaya??

Hahahah.. Ni mana anda dengar ni? Siapa yang cakap? Mitos je ni sebenarnya! Hahaha.. Sebenarnya soya tak bahaya. Dan soya sendiri BUKAN penyebab utama kepada sesuatu penyakit. Ini bukan Sya yang cakap tau. Tapi, Pakar Nutrisi Shaklee, Pn. Siti Sarah sendiri yang beritahu.

Sebenarnya banyak je research berkenaan soya telah dijalankan. Dan kebanyakkan research ini mendapati soya memberi banyak kebaikan kepada tubuh badan manusia.

Dan kalau kita tengok rakyat Jepun sendiri. Salah satu makanan mereka adalah bersumberkan soya. Soya ni dah jadi macam makanan asas (makanan ruji) mereka je tau. Tengok pula tahap kesihatan mereka macam mana. Mereka jauh lebih sihat berbanding kita dan rakyat negara lain yang kurang mengamalkan soya dalam diet harian. 

Tapi, persoalannya sekarang kenapa masih ada segelintir masyarakat claim yang soya tu bahaya?

Sebenarnya hanya disebabkan soya itu mengandungi Phytoestrogen. Ye, betul. Memang soya mengandungi Phytoestrogen. Tapi, estrogen yang terdapat di dalam soya adalah estrogen tumbuhan. Perlu tahu dan faham yang estrogen tumbuhan ni tak sama dengan estrogen manusia. Estrogen tumbuhan ni kuasa dia rendah berbanding estrogen manusia itu sendiri.

Contoh, orang yang muda dan sihat. Sebenarnya hormon estrogen anda lebih kuat yang akan menguasai diri anda BUKAN hormon Phytoestrogen. Jadi, tidak ada apa yang perlu dirisaukan bila anda mengambil soya terutamanya soya protin ESP Shaklee ni. Next entry insyaallah Sya kongsikan dengan anda semua perbezaan ESP Shaklee dengan minuman protin yang lain.

Namun bagi mereka yang telah Menopause, tahap hormon estrogen anda adalah rendah. Sebab itulah anda sangat digalakkan untuk mengambil protin bagi menyokong hormon estrogen anda yang rendah tadi bagi mengelakkan simptom-simptom seperti Osteoporosis, mood swing, kulit muka kusam, kulit muka tak bermaya, kulit muka tak bertenaga dan sebagainya.

Nak cuba dan dapatkan sumber protin dan soya terbaik dunia iaitu ESP Shaklee ni, boleh dapatkannya daripada Sya.

Harga sangat murah untuk 1 tong ESP Shaklee. Hanya RM159 sahaja! Namun anda boleh dapatkannya pada harga yang jauh lebih murah apabila anda dapatkannya daripada Sya ;)

Yang paling penting, konsultasi PERCUMA dan EKSKLUSIF. FREE GIFT juga disediakan bagi anda yang layak!

Siti Aisyah
Your Shaklee Independent Distributor (SID) : 1034673
Also, Your Health & Beauty Consultant
Founder & Owner of Yeoja Beauty House (YBH)
Natural Home & Mobile SPA 
+ 6 0 1 3 - 4 7 6 5 9 3 0
yaeppenyeoja@gmail.com


#ShakleeBandarEnstek #ShakleeKotaSeriemas #ShakleeKLIA #ShakleeKLIA2 #ShakleeNilai #ShakleeKotaWarisan #ShakleePutrajaya #ShakleeCyberjaya #ShakleeBandarBaruBangi #ShakleeKajang #ShakleeSeremban #ShakleeSenawang #ShakleeSeluruhMalaysia

No comments:

Post a Comment