Tuesday, 10 October 2017

Breakfast @ Roti Canai Kayu Arang, Bachang, Melaka


Roti Canai Kayu Arang

Kalau korang datang Melaka, jangan lupa untuk singgah makan di Roti Canai Kayu Arang ni.

Nama gerai pun "Roti Canai" kan. So, of course lah Roti Canai nya yang menjadi tumpuan dan serbuan orang ramai. Hehe.

Tapi, selain Roti Canai ada juga menu lain yang dijual seperti di bawah :-

Menu di Roti Canai Kayu Arang 

Menu AGS Fried Chicken

Ok, sebenarnya apa yang buat Sya sendiri tertarik untuk cuba Roti Canai Kayu Arang ni adalah sebab cara masak Roti Canai nya sangat unik iaitu dengan menggunakan kayu arang batu. 

Selain tu, nama Roti Canai Nanchos dan Roti Tampal Dangdut tu sendiri yang buat Sya lebih tertarik.

Roti Canai Nanchos

Meleleh weh air liur tengok Roti Canai Nanchos niiiii.. Atas Roti Canai ni penuh dengan Cheese! Ada juga daging Ayam cincang, sos cili, colorful Capcicum (Lada Benggala) dan hirisan Kobis Ungu.

Roti Tampal Dangdut

Bagi penggemar telur pula, korang boleh cuba Roti Tampal Dangdut ni. Ada dua biji telur dipecahkan dan ditampal terus dengan Roti Canai. Telur kuning ia tak pecah pun. Tapi, masak. Memang kalau potong Roti Canai tu mengalir telur kuning tu membanjiri pinggan korang. Sya kurang suka sikit dengan telur kuning. Lagi-lagi yang cair. Sebab bau dan rasa macam makan anak Ayam. Hahahah..

By the way, siapa ada baca previous entry Sya, Sya ada tulis yang Roti Canai Kayu Arang ni tutup masa Sya dan suami Sya datang pada hari Sabtu lepas. Tutup sebab mereka pergi ke KL ada wedding di sana. Memang tak ada rezeki Sya masa tu nak merasa Roti-roti Canai di sini.

Tapi, disebabkan Sya dah lama sangat nak cuba Roti Canai Kayu Arang ni, maka esoknya Sya ajak lagi suami Sya untuk ke sini.

Dan alhamdulillah! Roti Canai Kayu Arang ni buka! 

Kami sampai di sini lebih kurang pukul 7 lebih (pagi). Masa ni pun boleh tahan dah ramai orang. Rezeki kami mudah dapat parking kereta. Dekat pula tu. Kami ikut jalan dalam yang lalu rumah-rumah kampung orang tu. Kalau tengok dekat tepi jalan besar, memang dah penuh dengan kereta parking. Berderet.Kami order tujuh keping Roti Canai Telur untuk dibawa balik ke rumah. Kahkahkah. Beriya-iya datang sini nak cuba Roti Canai Nanchos dia, sekali order Roti Canai Telur je. Hakhakhak.

Sementara tunggu Roti Canai Telur kami siap, kami order dua Teh Tarik dan dua Sosej Cheese Gulung.

Sosej Cheese Gulung

Sosej Cheese Gulung ni not bad lah rasa ia. Siapa penggemar Cheese macam Sya, insyaallah memang akan suka. Sebab bila kunyah tu memang terasa Cheese ia dan yang best nya ada rasa spicy powder tu juga.

Sosej Cheese ni beli dan bayar kepada AGS Fried Chicken. Ada macam satu lagi stall kecil dalam Roti Canai Kayu Arang ni. Macam kami, order dulu then tunggu mereka hantar ke tempat duduk kami, baru kami bayar.

Insyaallah, next time memang akan repeat beli breakfast atau makan dekat sini. Selagi tak dapat rasa Roti Canai Nanchos dan Roti Tampal Dangdut dia, selagi tu lah akan pastikan setiap kali balik Melaka kena juga singgah Roti Canai Kayu Arang ni kalau berkesempatan dan diizinkan Allah..

So, untuk anda yang nak datang ke Roti Canai Kayu Arang ni, anda boleh Waze atau guna Google Maps dan search Roti Canai Kayu Arang.

Kalau exit Plaza Tol Ayer Keroh, hanya 22 minit (15 km) sahaja untuk ke Roti Canai Kayu Arang ni. Kalau dari Melaka Sentral pula hanya 11 minit (2.5 km).

Roti Canai Kayu Arang
Alamat :
Lot 459 KG Bakar Batu Mukim, 75350 Bachang, Melaka, Malaysia
Waktu Operasi :
7:00 Pagi - 12 Tengahari

Baru pukul berapa pagi dah ramai orang macam ni. Nasib baik masa ni kami dah nak balik. Hehe.

Spot my husband if You can :P

Sekian review daripada Sya untuk Roti Canai Kayu Arang! Kalau nak cari Murtabak paling best dan sedap di Melaka, boleh cuba di Restoran Nasi Beriani Haji Tamby, Padang Temu, Melaka. 

No comments:

Post a Comment