Friday, 29 May 2015

Bandar Putra Segamat:Hanya Tinggal Kenangan!!!

Hi, assalammualaikum!

Nama saya Siti Aisyah binti Ab Razak. ALUMNI UiTM. =) Ada sesiapa ALUMNI UiTM dekat sini? Sya merupakan bekas pelajar Diploma Pengurusan dan Teknologi Pejabat (Office Management and Technology) di UiTM Seri Iskandar, Perak dan juga bekas pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia (Human Resource Management) di UiTM Kampus Bandaraya Melaka (KBM).

Dirisik, bertunang, dan bernikah ketika masih belajar. :) 

Sya bernikah (berkahwin) pada 9 Februari 2013 ketika Sya di 2nd last semester (Degree). Alhamdulillah, walaupun Sya berkahwin ketika masih belajar, Sya dapat sesuaikan diri sebagai seorang isteri 'jarak jauh.' Hari ni dah 2 tahun lebih Sya menjadi isteri. :") Usia Sya sekarang adalah 25 tahun.


_________________________________________________________________________


A week before Sya dan husband Sya sah menjadi pasangan suami isteri, husband Sya dah cari rumah sewa yg lain (sebelum ni menyewa dgn kawan2 sekerja). So, hari ke 4 kami sebagai suami isteri, husband Sya dah bawa Sya balik ke rumah 'kami' di Segamat. Husband Sya dah kena masuk kerja semula minggu tu. 

Sya tak pernah terfikir pun sebelum ni yg Sya akan menjadi warga Segamat walaupun hanya untuk beberapa bulan. Huhu.. Actually, husband Sya bekerja di Hospital Segamat sebagai Engineer. Sebab tu kami menyewa di sana. Ada satu sebab je Sya suka duduk Segamat. Sebab jarak rumah kami dengan GH hanyalah 5 minit sahaja! Setiap kali lunch hour husband Sya akan balik rumah untuk lunch dengan Sya. Hihi. 

Ok, jom kita tengok dulu macam mana rumah sewa kami di Segamat. ;)



Rumah No 5

View From The Outside

Living Room
Keluasan yg tak berapa lebar, tapi panjang.

Master Bedroom

Master Bedroom's Toilet

Kitchen

View From The Inside 

4th Room

Gambar2 ni antara gambar yg husband Sya mms time Sya tengah final exam utk 2nd last semester. Time husband Sya mms gambar2 ni, time tu Sya tengah buat revision. Excited juga husband Sya time tu sebab dia terus call Sya minta Sya tengok gambar2 yg dia mms tu. Hihi.

Only Allah S.W.T. knows what I felt when I saw all the pictures sent by him. Happy, excited, terharu, nervous etc. Over kan? Walhal rumah sewa je pun. :D Insyaallah, tak lama kami suami isteri akan move in ke rumah sebenar kami. Macam manalah pula perasaan Sya time tu kan. Hikhikhik.

Btw, just nice kan our rental house? Kami orang pertama yg menyewa rumah ni tau.. Memang rezeki betul lah! Dah lah murah, RM400 je sewa setiap bulan. Rumah baru pula tu. Inilah yg dikatakan rezeki lepas kahwin kot? ;) So, jangan takut atau risau ok soal rezeki kalau dah kahwin. Insyaallah, kalau niat kita betul, baik, dan kita tak lupakan DIA, DIA akan ingat kita. DIA akan permudahkan urusan rumahtangga kita serta akan murahkan lagi rezeki kita.

Rumah ni adalah rumah teres 1 tingkat yg baru dibuat. Kami kira 1st mover lah. Rumah ni ada 4 bilik dan 2 bilik air. 

_________________________________________________________________________


~ 12 FEBRUARI 2013 - 31 DISEMBER 2014 ~

Lebih kurang 10 bulan lebih kami menjadi penduduk Segamat. Huhu.. Suatu pengalaman yg tak akan Sya lupakan sampai bila2.  

Di sinilah kali pertama Sya bersilat (masak) dekat dapur. Hahahah! Sya TAK RETI MASAK dan Sya BUKANlah seorang yg SUKA MASAK. I'm serious okay. Family Sya memang dah kenal sangatlah tahap Sya tak suka masak tu macam mana. -_- But, I know once Sya dah jadi isteri, I have to learn how to cook from time to time and I have to start tanamkan rasa suka memasak. Huhu.. Mujur Sya dijodohkan dgn seorang suami yg tak cerewet! Suami Sya akan makan apa je yg Sya masak till now and insyaallah forever. Kehkehkeh. Tapi, sekarang Sya dah jadi "Masterchef"... (sambil dabik dada). Ceh! Berlagaklah pula!

Segamat is a small city and ramai penduduk berbangsa Cina serta India. Jiran sebelah rumah Sya sendiri adalah seorang nenek yg berbangsa Cina. :) Dekat area rumah sewa Sya dan suami ada surau, Tokong Cina, dan Kuil India. 1 Malaysia betul lah! Tokong Cina ni betul2 terletak di depan rumah kami. Kadang2 tengah2 pagi kami sampai terjaga dari tidur sebab terdengar bunyi 'gong' dari arah tokong Cina. Memang ada malam2 tertentu yg menjadikan tokong Cina tu aktif. Kuil India tu pula terletak di hadapan sebelah kanan rumah kami. Setiap jam 7 malam, kami akan dengar bunyi loceng dari kuil tersebut. Not sure loceng tu dibunyikan sebab apa. Macam kita, bila dah masuk waktu solat, kita akan dengar laungan azan dari surau atau masjid. So, kalau loceng dari kuil? Not sure......

Di Segamat jugalah Sya menyambut puasa dan menunaikan solat sunat Tarawih sebagai isteri buat kali pertama. :") :") Disebabkan rumah kami berdekatan dgn surau, so kami hanya berjalan kaki setiap kali ke surau. 

Kalau korang nak tahu, ada seekor anak anjing selalu datang rumah kami utk tumpang tidur. Huhu.. Yg peliknya, anjing tu suka sangat tidur dekat longkang kecil dalam rumah kami. Comel je. Nahhh tengoklah sendiri. 



Batu yg diletakkan utk menghalang anak anjing tumpang tidur.

Terpaksa buat macam ni sebab sebagai umat Islam, anjing antara salah seekor binatang yg HARAM disentuh. Selain tu, kalau bulu anjing tu basah and terkena mana2 anggota badan kita (umat Islam) atau terkena barang2 kita, so kita kena sertu dgn menggunakan air mutlak sebanyak 6 kali dan dgn air tanah 1 kali.


| SHOPPING MALL @ SEGAMAT |

Segamat tak ada shopping mall seperti AEON, TESCO, JAYA GROCER, COLD STORAGE, etc. Yg ada pasaraya GIANT, KIP MART, dan ONE SEGAMAT (ini apa yg Sya perasan dan ingatlah). Tapi, rasanya memang ni je. Huhu.. Tak sure lah kalau sekarang dah ada macam2 mall dan tempat2 baru di Segamat. Sebab kami pun dah tinggalkan Segamat hampir 2 tahun. Tiga2 shopping ni juga yg kami selalu pergi kalau nak beli barang2 dapur. Cuma, GIANT Segamat ni kurang meriah sikit. Tak macam GIANT2 yg Sya pernah pergi especially GIANT Senawang. Ok, bawah ni antara gambar yg Sya ambil utk kenang-kenangan dan yg still Sya simpan. 


Tutti Frutti
One Segamat
2 November 2013

Tutti Frutti
One Segamat
2 November 2013

Time ni kami jalan2 di One Segamat dan kami ternampak kedai Tutti Frutti yg baru dibuka di sini. Inilah kali pertama kami try makan Tutti Frutti. Sweet tak??? >< Sedangkan Tutti Frutti ni dah lama beroperasi (selain dari Segamat). Even dekat Melaka dan Senawang pun ada. Boleh pula Tutti Frutti Segamat yg kami suami isteri cuba. Hahaha.. Kalau nak cerita satu persatu "kenangan" kami sebagai suami isteri sepanjang kami menyewa di Segamat, memang terlalu banyak. Yg paling best sebab banyak benda yg kami buat bersama utk kali pertama. Huhu.. 

GIANT, Segamat
17 November 2013


| FAST FOOD RESTAURANTS @ SEGAMAT |

In terms of fast food restaurants pula, ada je KFC, McDonals, Marrybrown, Pizza Hut, dan Secret Recipe. Semua ni kami dah pernah cuba KECUALI McDonals sebab kami dah lama STOP makan McDonals since kami tahu McDonals PENYUMBANG TERBESAR kepada kewangan ISRAEL LAKNATULLAH. Oh, anyway Secret Recipe Segamat ni lah tempat makan pertama kami. Kenangan sungguh! Tapi, time ni bukan kami berdua je. Kami ditemani family Sya (ayah, ibu, kak tiera, dan adik sepupu) sebab time ni kami masih bertunang. Kebetulan Sya dan family lalu Segamat untuk balik ke Melaka selepas menghadiri walimah kakak saudara di Pahang. Semua tempat makan ni dekat2 je.


| KEDAI SOTO KG. JAWA @ SEGAMAT |

Ok, ini Sya nak share pasal bihun soto yg PALING SEDAP dan BEST pernah Sya makan! Seriously! Actually, dekat sini bukan jual soto je. Tapi, ada juga lontong, mee kari, nasi lemak, roti canai, dan kuih-muih yg semuanya berasa! Sedap! 

Biasanya setiap kali datang makan dekat sini, menu tetap kami adalah bihun soto dgn begedil. Lepas tu order air panas masing2. My favourite hot drink is MILO. Hubs Sya pula sometimes order Hot MILO and sometime order other than MILO. So far, hot drinks dekat sini just nice. Tak terlalu cair atau pekat dan tak terlalu manis atau tawar.

Bihun soto sini best sebab kuah ia yg pekat melekat tu ditambah dgn sambal kicap hitam yg pedas! Ya Allah, seriously meleleh air liur rasa! Bahahahah!

Kami akan datang ke sini time weekend je sebab weekdays hubs Sya kerja dan Sya pun tak selalu ada di Segamat sebab still belajar di Melaka. Tapi, time Sya cuti sem and weekdays tu hubs Sya selalu juga tapaukan bihun soto Kg. Jawa ni utk Sya. Hihi. 

Ni full address utk Warong Soto Wageh Kampong Jawa :


Soto Wageh (Jalan Medoi, Kampong Jawa), 85000 Segamat, Johor, Malaysia.

Kot2 lah nanti korang datang atau singgah Segamat dan nak cuba bihun soto sini. =)




Oh, ada satu lagi tempat makan yg best dekat Segamat. Restoran Cina Muslim, Bandar Putra. Ini je gambar makanan di Restoran Cina Muslim yg still ada dalam simpanan Sya. Huhu.. Nama makanan ni pun Sya dah tak ingat. T_T Yg pasti Kuey Teow lah.. Hubs Sya pun akan order Kuey Teow, tapi bukan yg macam ni and he loves to order Lai Chi Kang yg ada kurma Cina dalam tu. Restoran ni dekat je dgn rumah sewa kami. Dalam 5 minit dah boleh sampai.



Hari berganti hari.. Tibalah masa utk kami berpindah...... Sob sob sob. T_T T_T

Hubs Sya dapat offer as an Executive Engineer di Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB). Sebelum tu, hubs Sya ada apply utk di transfer ke HQ Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Tapi, lambat sangat result nya sampailah MAHB offer job ni and we decided utk accept offer MAHB ni.. 

Ini gambar2 sekitar hari terakhir kami di Taman Bandar Putra, Segamat.. Kami dibantu oleh ibu dan ayah Sya utk proses pemindahan. 

Banyak barang2 hadiah yg kami dapat time kahwin je. 
Huhu..

Rajin!

Our Master Bedroom! 
Besar! Sangat puas hati!

Kitchen.
Refrigerator tu ayah dgn mama yg belikan.
Malu I tau even I dah refuse tak nak. -_-
Apa pun, thank you bought a refrigerator for us! 
SAMSUNG tu.. 

Semua hadiah kahwin dan barang2 kami akan simpan di bilik belakang.
Dah macam stor lah pula bilik ni. 
Cantik sangat nak jadikan stor, but we have to.

Clear already!!!

Untung penyewa selepas kami sebab kami dah clear kan rumah siap sapu lagi tau..
Penyewa selepas kami sepasang suami isteri juga.
Si isteri kerja di Hospital Segamat. Suami dia Sya tak tahu.

MyVi VS MyVi

Jom ambil gambar kenangan satu depan rumah buat kali terakhir! Huhu..
Thanks ayah sebab tolong snap kan gambar kita orang!

Nampak tak lori tu? Itulah lori sewa kami utk mengangkut barang2 kami ke Senawang,
rumah mertua Sya.


Sementara belum jumpa mana2 lagi rumah sewa, kami stay dulu di rumah parents hubs Sya. Lebih kurang 5 bulan macam tu kami menumpang di rumah parents. Terima kasih ayah mama sebab bagi kami tumpang sekejap di rumah! Muahciked lah!

Ok, sebelum Sya end up entry Sya kali ni.. Sya nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada mereka yg terlibat secara langsung atau secara tidak langsung semasa Sya dan suami pindah. Sya juga nak ucapkan terima kasih kepada mereka yg banyak membantu kami suami isteri sepanjang kami di Segamat. Semoga Allah S.W.T. sentiasa merahmati dan memberkati kehidupan kalian! Juga semoga rezeki kalian bertambah murah, lapang, dan luas! Amin......

By the way, kalau sudi jemputlah add Sya di FB korang dan follow IG Sya, @isterihasriakhmal & @yeoja_beautyhouse 

See you guys in my next entry! Thank you for your time reading this! ;)






Aisyah
Working-At-Home-Wife (WAHW)
Owner of Yeoja_beautyhouse (yaeppenyeoja@gmail.com)
013-476 5930 / aisyahrazak90@gmail.com







Tuesday, 26 May 2015

Yeoja_beautyhouse : Program Home Spa / Mobile Spa

" Beauty is for EVERYONE "



Selamat datang ke "Yeoja_beautyhouse!!!" Saya adalah Pengasas dan Pemilik Home Spa / Mobile Spa bagi Yeoja_beautyhouse. Juga merupakan Perunding Kecantikan yang bersedia membantu anda WANITA semua untuk mendapatkan kulit yang cantik, berseri, segar, dan sentiasa bertenaga!

Hubungi saya, Aisyah di 013 - 476 5930 atau email ke yaeppenyeoja@gmail.com untuk mendapatkan rawatan muka yang sangat menenangkan dan PELUANG KERJAYA di Yeoja_beautyhouse Home Spa / Mobile Spa.

Area : Bandar Baru Salak Tinggi - Nilai - KLIA - Kota Seriemas - Kota Warisan - Bandar Enstek - Putrajaya - Bangi - Seremban - Senawang - Melaka


" RAHSIA DUIT MASUK SETIAP HARI !!!!!! "



 


Siapa Yang Patut Menyertai Program Ini ???

  • Mereka yang bekerja FULL-TIME dan berhasrat ingin menjalankan perniagaan dari rumah secara PART-TIME.
  • SURI RUMAH yang tercari-cari perniagaan sampingan yang sesuai dijalankan di rumah.
  • Pelajar-pelajar IPT yang ingin mendapatkan duit poket setiap hari.
  • GRADUAN yang masih BELUM BEKERJA dan ingin menjadikan perniagaan Home Spa / Mobile Spa sebagai sumber pendapatan.
  • PENGUSAHA perniagaan SPA yang dibelenggu dengan hutang kerana tiada pelanggan dan terpaksa menaggung hutang untuk membayar sewa kedai dan sebagainya.
ANDA YANG KAMI CARI !!!!!!

Di Yeoja_beautyhouse Natural Home Spa / Mobile Spa, kami bukan sahaja mengajar dan membimbing anda bagaimana untuk membuka SPA TANPA KEDAI dengan modal yang sangat rendah, malah anda mampu untuk mendapatkan sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan HANYA dari rumah!!!


Jangan risau jika anda berhasrat untuk berhenti kerja, tetapi takut memikirkan keadaan ekonomi keluarga yang masih belum stabil, melalui Program Home Spa / Mobile Spa ini insyaallah kami mampu membantu anda untuk merealisasikan impian anda! 

Dengan menyertai Group kami, kami JAMIN anda mampu untuk jana duit setiap hari! Best bukan?


Masalah Yang Mungkin Anda Hadapai...

  • Anda berhasrat untuk memiliki Home Spa / Mobile Spa anda sendiri tetapi tidak tahu bagaimana cara untuk memulakannya.
  • Anda berminat dengan perniagaan SPA, tetapi risau modal yang diperlukan terlalu besar.
  • Anda ingin menjalankan perniagaan dari rumah, tetapi tidak tahu perniagaan apa yang hendak dijalankan.
  • Anda seorang SURI RUMAH yang sedang mencari perniagaan yang boleh dijalankan dari rumah untuk mendapatkan duit.
  • Anda seorang yang bekerja FULL-TIME dan ingin memulakan perniagaan dari rumah secara PART-TIME.

  • Anda seorang pelajar IPT yang tiada masa untuk menjalankan perniagaan, tetapi mahukan duit untuk menampung duit poket anda setiap hari.
  • Anda seorang GRADUAN yang sedang mencari kerja, tetapi maih belum menerima sebarang pekerjaan yang dipohon sedangkan anda sangat memerlukan duit untuk meneruskan kehidupan.
  • Atau anda seorang PENGUSAHA SPA yang dibelenggu dengan hutang kerana tiada pelanggan dan terpaksa membayar hutang untuk sewa kedai dan sebagainya.
JANGAN RISAU! Semuanya akan terungkai apabila anda menyertai Program SPA Facial Teori & Praktikal di Yeoja_beutyhouse!


Apakah Yang Anda Akan Peroleh Selepas Menyertai Program Ini :

  • Pelajari teknik (Teori & Praktikal) "Face Massage" secara PERCUMA.
  • Barangan asas untuk memulakan SPA secara PERCUMA.
  • Bimbingan & Support Group yang berterusan secara PERCUMA.
  • Modul Latihan secara PERCUMA.
  • E-BOOK : Bina Perniagaan SPA Bergerak TANPA KEDAI secara PERCUMA.
  • 'Sijil Penyertaan secara PERCUMA.

Antara Peserta Program Home Spa / Mobile Spa :


 

 


 


___________________________________________________________________________


Berapakah Modal Untuk Anda Memulakan Perniagaan Home Spa / Mobile Spa ???

RM10,000 ? 

RM8,000 ?

RM5,000? 

RM4,000 ?

RM2,000? 

Tidak ! Anda HANYA memerlukan modal serendah RM770 SAHAJA untuk anda memulakan perniagaan SPA anda !!!

___________________________________________________________________________


PAKEJ PERNIAGAAN PERMULAAN

Dengan HANYA bermodalkan RM770 SAHAJA anda sudah boleh memulakan Perniagaan Home Spa / Mobile Spa anda !!! Anda boleh membuat perbandingan harga yang kami tawarkan kepada anda berbanding group yang lain.


Facial Products :
  1. Gentle Action Makeup Remover
  2. Gentle Deep Foaming Cleanser
  3. Soothing Radiance Whitening Softener 
  4. Daily Defense Whitening Essence
  5. Eye Treatment 



Peralatan Asas "Facial Treatment" 

  1. Sponge
  2. Berus Muka
  3. Mangkuk Air
  4. Hair Band
  5. Tuala Kecil
  6. Apron
  7. Face Mask
  8. OGAWA Beauty Massager

E-BOOK : Bina Perniagaan SPA Bergerak TANPA KEDAI secara PERCUMA.


" FAST ACTION FAST RESULT !!!!!! "


" Beauty is for EVERYONE "
















Tuesday, 5 May 2015

Rawatan Alternatif Untuk Pesakit Endometriosis

Assalammualaikum!

Ok, entry Sya kali ni.. Sya nak share dgn korang semua berkenaan rawatan2 dan makanan2 utk kesuburan dan selepas pembedahan dilakukan bagi mereka yg menghidap Endometriosis ni.

Bagi korang yg belum baca lg entry Sya yg sebelum ni pasal Endometriosis, nah korang boleh klik link ni dan baca okay? "Endometriosis Penyakit Aneh Yang Menyerang Kaum Wanita!!!!!!"


| MAKANAN2 YANG SESUAI UNTUK KESUBURAN & SELEPAS PEMBEDAHAN |

  • Makan makanan yg berzat dan berkhasiat seperti buah-buahan (betik, buah naga, tembikai, jambu batu, nenas) serta sayur-sayuran (ulam, bayam, bendi, terong, kangkong, keledek merah, cekur manis, daun turi).
Cekur Manis 

Daun Turi 
  • Elakkan mengambil makanan dan minuman yg mengandungi pengawet, perisa tiruan serta pemanis seperti fast foods & junk foods. Burger, nugget, french fries, sausage, dll.
  • Elakkan makanan yg mengandungi gula dan tepung seperti donut, kuih-muih, aiskrim, coklat dll.
  • Elakkan minum soft drinks seperti jus dan kordial dlm botol atau kotak.
  • Amalkan minum coconut virgin oil atau minyak kelapa dara.
  • Elakkan roti putih dan nasi putih. Makan roti whole meal dan beras perang.
  • Breakfast : Makan telur separuh masak, oats, atau cereal.
  • Lunch : Rojak, pecal, salad atau sup sayur. Makan seketul ayam / ikan / daging. Elakkan mengambil nasi atau lain2 jenis karbohidrat.
  • Tea & Coffee Break : Elakkan makanan bergula dan karbohidrat. Lebihkan buah-buahan atau makan segenggam campuran kacang2 almond, gajus, kismis, & peanuts. Minum air mineral atau green tea. Elakkan dr minum teh tarik atau nescafe susu.
  • Dinner : Minum segelas jus dan satu sudu besar apple vinegar atau cuka epal. Makan sup sayur kobis, lobak, brokoli, dan cendawan. Boleh juga buat rojak atau pecal dr sayur kangkong, taugeh, sengkuang, tempeh, dan tauhu. Kalau nak ambil nasi, pastikan nasi yg diambil itu adalah dr beras perang. Masakan ayam / ikan / daging dgn menggunakan lebih halia, kunyit, bawang putih, bawang merah, dan serai.
Apple Vinegar atau Cuka Epal

  • Mengambil makanan tambahan (supplement) utk mencepatkan pemulihan luka dan penyakit Endometriosis seperti multivitamin, Vitamin C, Vitamin E 400 IU.
Selain itu, korang boleh ambil langkah utk kurangkan stress dgn melakukan exercise selama 30 minit setiap hari. Banyakkan berzikir dan membaca Al-Quran.

Jangan terlalu terdedah dgn toksin. Elakkan dr menghidu asap2 beracun, semburan insecticide, pewangi rumah, dan pewangi kereta. Banyakkan guna bahan2 organik utk syampu, sabun, deodorant, & minyak rambut.

Bagi pesakit Endometriosis yg dah buat pembedahan, penting utk korang tingkatkan imuniti badan korang utk mencegah tumbuh semula Endometriosis, fibroid, dan ovarian cyst serta utk meningkatkan peluang hamil.

Sumber : Dr. Hamid Arshat (FB)


Insyaallah, antara supplement yg dapat membantu mereka yg menghidap Endometriosis atau bekas penghidap Endometriosis yg dah buat pembedahan adalah :


Manfaat Utama :

  • Penambahan tenaga segera - Pemberi tenaga, kecergasan tubuh, dan kekuatan mental sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.
  • Pelengkap nutrisi - Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yg tidak seimbang terutamanya mereka yg mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.
  • Keupayaan sistem produktif - Penting kpd kanak2 dan remaja yg sedang membesar.
  • Metabolisma - Sangat membantu dlm stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.
  • Elemen penting pd sel tubuh - Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon serta menjaga kesihatan tirod.
  • Melindungi organ - Melindungi fungsi buah pinggang, jantung, dan hati.




Manfaat utama :

  • Membentuk kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka, dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.
  • Memperbaiki simptom pendarahan - Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, pemulihan kecederaan yg lambat, kulit kering, ruam, dan kulit kasar.
  • Peningkatan sistem imun - Membina sel darah merah yg sihat utk penyerapan zat besi yg lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung, kulit, dan asthma.  Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom selesema.
  • Memerangi kanser - Ia adalah satu-satunya anti-oksidan yg berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells utk melawan sel2 kanser dan membuang kimia berbahaya dr tubuh kita dgn berkesan. Ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel2 kita.
  • Mecantikkan kulit - Ambil Vitamin C setiap hari utk kulit yg lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
  • Memperbaiki insomnia - Ia memperbaiki insomnia, stress masalah berkaitan mental seperti keresahan.
  • Mengekalkan kolesterol sihat - Ianya mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yg sihat, menghindarkan arterioscelrosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.




Manfaat utama :

  • Melindungi jantung - Pengambilan harian 800IU Vitamin E utk jantung yg sihat, melindungi sel darah merah utk mengelakkan pengasidan lipid, meningkatkan kolesterol HDL, anemia hemolitik, penyakit jantung dll.
  • Mempertingkatkan kemampuan reproduktif - Kajian pd tahun 1924, mendapati Vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yg mengambil 600IU - 800IU Vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka. 
  • Anti-penuaan - 1 kapsul Vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne, dan bintik hitam penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada, dan otot peha.
  • Anti-oksidan yg kuat - Pengambilan lebih dr 1,200IU sehati utk anti-oksidan yg kuat dan berkesan utk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakkan akibat radikal bebas. Ianya juga memperbaiki masalah oksidasi - katarak dan masalah penglihatan.
  • Kelestarian tenaga - Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dgn membekalkan oksigen yg lebih.
  • Memperbaiki Arthritis - Meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran haid, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat varikos, dan sakit sendi.
  • Menghalang keguguran - Merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom menopaus seperti hot flush. Digunakan pada ujian klinikal utk menghalang kematian janin, keguguran.
  • Memperbaiki parut - Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka utk mengurangkan kesan parut.

Kesimpulan

Kalau anda menghidap penyakit 'aneh' ini, cepat2 lah dapatkan rawatan dgn berjumpa doktor. Dapatkan nasihat doktor. Jika pembedahan adalah jalan terbaik utk mengubati sakit anda ini, maka lakukan lah pembedahan dgn kadar segera. Tapi, pastikan anda sudah berbincang dgn pasangan anda (bg yg sudah berkahwin) atau dgn kedua ibubapa dan keluarga anda.

Selepas itu, ambil lah langkah berjaga-jaga dgn mengamalkan pemakanan yg berzat dan berkhasiat serta gaya hidup yg sihat.

Actually, tak kiralah anda menghidap penyakit apa sekalipun. Jangan give-up sebelum berusaha utk cuba memulihkannya. Ikhtiar dgn rawatan moden (berjumpa doktor) atau rawatan alternatif (perubatan Islam) jika penyakit anda tidak dapat dikenalpasti oleh doktor. Selain itu, anda juga boleh berikhtiar dgn mengambil supplement utk membantu mengurangkan rasa sakit atau membantu menghilangkan sakit anda. 

Semoga entry Sya kali ini memberi manfaat buat anda semua especially those yg menghidap atau pernah menghidap penyakit Endometriosis ini. Hubungi Sya, Pengedar Sah Shaklee anda utk Sya bantu anda. =)


Supervisor Aisyah
Your Trusted SID
Working-At-Home-Wife


***Ingin menjana income sehingga 4, 5, 6 angka sebulan walaupun hanya duduk di rumah? Hubungi Sya utk Sya kongsikan dgn anda semua***