Thursday, 26 November 2015

Malay Wedding | Selamat Pengantin Baru Senget-Senget Crew (SSC)!!!

Bismillahirrahmannirrahim
~ Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang ~


Welcome to the club, Kak Unn! Club of wives. Hehe.

Alhamdulillah.. Another one Senget-Senget Crew got married! Senget-Senget Crew? Apa tu? Secara ringkasnya, Senget-Senget Crew adalah nama sebuah kumpulan kami (Me and few of my close friends, Nadhrah Amirah (Nadh), Shafiqa Nazurah (Fiqa), Nurul Szliana (Kak Unn), Wan Izzati Liyana (Yana) dan Nurul Amira (Mira) ketika kami menuntut di UiTM, Seri Iskandar, Perak.. Nama group kami ni diberi oleh salah seorang daripada kami iaitu si senget, Fiqa. :P

Again, alhamdulillah until now kami masih lagi berhubung even kami tak selalu jumpa macam dulu, but at least kami selalu juga berhubung sama ada melalui whatsapp group, Facebook (FB) dan Instagram (IG). Cuma, Mira je kami dah lost contact. Kami try juga contact Mira. Try call and wechat her, tapi Mira tak angkat pun phone dia even ada ringing and yet dia tak reply pun wechat even gambar wechat dia bertukar. So, I (We actually) really hope that kalau Mira terbaca entry Sya ni, Mira dapat contact kami semula. We all miss you so much, Mira!! :"( :"( :"( :"( :"(

Ok, back to our topic. Tak nak lah sedih2. Kak Unn ni ahli SSC yang ketiga berkahwin. Ahli SSC yang pertama kahwin agak2 korang siapa??? Hihi.






It was me! *Malunya*

Ahahahah.. xD Betul lah. Sya lah ahli SSC yang pecah rekod kahwin dulu. Huhu.. Tak sangka, gurauan kami ketika di UiTM dulu akhirnya menjadi realiti! Dengan izin Allah S.W.T., gurauan dan kata2 kami itu menjadi kenyataan. 

Kami sering menunding jari siapa yang akan kahwin dulu nanti. Most of them said, Sya yang akan kahwin dulu. I don't know why. Maybe perkongsian Sya berkenaan family Sya try cannon kan Sya dengan orang itu dan orang ini menjadikan dia orang fikir Sya yang akan kahwin dulu. But, it was true! Memang Sya yang kahwin dulu even bukan dengan orang2 yang family Sya cannon kan time tu. Huhu..

First.. Sya..
Second.. Yana..
Third.. Kak Unn..

Eh. Tak2..

First.. Sya..
Second.. Kak Unn..
Third.. Yana.. and then Nadh? Fiqa?

Hahaha.. Macam ni lah kami dulu.. Saling menunding jari.. Akhirnya, ahli SSC yang ikut jejak langkah Sya adalah Yana.. Kemudian barulah Kak Unn.. Apa2 pun, alhamdulillah dah selamat 3 orang ahli SSC menjadi isteri orang! Tinggal 2 orang je lagi yang still single. Available or not available tu kena tanya cik empunya dirilah. ;)

Cakap sorang2 pun tak best juga. Hihi. Jom cuci mata dulu tengok gambar2 sekitar majlis pertunangan dan perkahwinan 3 orang ahli SSC yang dah selamat bergelar isteri orang!

Majlis Pertunangan Siti Aisyah binti Ab Razak & Hasri Akhmal bin Samsuri
16 Julai 2011
Taman Ayer Molek, Melaka


                Bakal mama mertua sarungkan cincin           Macam tak percaya si dia bakal suamiku

Bersama 13 dulang hantaran daripada pihak lelaki


Majlis Pertunangan Wan Izzati Liyana binti Wan Tamlikha & Muhammad Faizul bin Ismail
13 Jun 2014
Kampung Tersusun, Bukit Jana, Kamunting, Perak


Si manis kami, Yana. Sweet!

 
Yana & Faizul
Ahli SSC yang kedua bertunang 

 
From right : Nurul @ Kak Unn, Yana & Fiqa
Time Yana bertunang Sya dan Nadh tak dapat datang sebab jauh. 
Tapi, kami pastikan time Yana kahwin kami datang. 
Dan memang kami datang! Hehe.


Majlis Pertunangan Nurul Szliana binti Said  & Fadli bin Sariman
28 Disember 2014
Bagan Serai, Perak


Suka Kak Unn bakal emak mertua sarungkan cincin! xD

Senyuman manis seorang bakal pengantin! 
Macam kilang gula tumpah je! Manis sangat! Ahahahah.

Muka tak sabar nak godeh setiap satu hantaran daripada pihak lelaki. Hehe.


Majlis Perkahwinan Siti Aisyah binti Ab Razak & Hasri Akhmal bin Samsuri
9 Februari 2013 | 10 Februari 2013
Taman Ayer Molek, Melaka | Taman Pinggiran Senawang, Negeri Sembilan


Pemberian mas kahwin sebanyak RM100 

Berarak di rumah keluarga Sya

Wo ai ni!!

Saranghae!!

Sesi memotong kek Permaisuri dan Raja
Perasan!!

Thank you so much Nadh & Yana for coming! 
Mewakilkan kehadiran SSC, Fiqa & Kak Unn.

Malam berinai di rumah keluarga suami

Anak MB Negeri Sembilan tiru kami naik benda alah ni. Hihi.


Pelamin Kayangan~
Idaman pengantin perempuan sebab ada pokok yang gunakan materia bulu2. Bahahahah.


Majlis Pertkahwinan Wan Izzati Liyana binti Wan Tamlikha & Muhammad Faizul bin Ismail
7 Februari 2015
Kampung Tersusun, Bukit Jana, Kamunting, Perak


Alhamdulillah, seorang lagi ahli SSC dah selamat jadi isteri orang!

Macam model untuk Majalah Pengantin pula! Hihi.

Nasib baik semua kurus dan kecil. Muat satu kerusi pengantin untuk 4 orang! 
Hahahah..

We are Senget-Senget Crew (SSC)!!!!
From right : Nadh, Me, Fiqa & Kak Unn

Yang 3 orang duduk depan pengantin ni kawan sekelas kami ketika di UiTM, Seri Iskandar dulu.

Bersama kawan2 satu UiTM, Seri Iskandar yang berlainan program. 


Majlis Perkahwinan Nurul Szliana binti Said  & Fadli bin Sariman
22 November 2015
Bagan Serai, Perak


Selamat Pengantin Baru, Kak Unn & suami, Fadli!!
Pengantin baru lagi ni. Fresh form the oven. Hikhikhik.

Ambil gambar kenangan sikitlah.. Datang dari jauh ni.. Hihi.

WE LOVE YOU
TAHNIAH!!

From right : Nadh, Yana, Kak Unn & suami, Naz, Dila

Setelah few years tak jumpa dan akhirnya kami jumpa semula di sini! 
Kawan2 UiTM, Seri Iskandar


Ok, cukuplah ni eh Sya share gambar? Tak boleh share banyak2. Nanti yang single dan available lagi tu (perempuan / lelaki) terus cakap dekat parents nak bernikah sekarang. :P Yang dah bertunang tu pula terus ajak pasangan tu bernikah awal dari tarikh yang telah ditetapkan. Hihi. 

Insyaallah, nanti Sya share lagi gambar2 sekitar pertunangan dan perkahwinan lagi 2 orang ahli SSC yang single tu, Nadh dan Fiqa pula. ;)

Sebelum Sya end up entry Sya ni, Sya mohon doa kalian semua yang membaca entry Sya ini untuk sama2 mendoakan jodoh, kebahagian dan keharmonian rumahtangga kami dengan pasangan kami kekal di dunia serta akhirat.. Sya juga mendoakan kalian yang sudah berumahtangga agar rumahtangga kalian sentiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah S.W.T. Jodoh kekal berpanjangan di dunia dan akhirat tanpa gangguan orang ketiga.. Insyaallah.. Sama2 kita usaha sebaik mungkin untuk menjaga rumahtangga kita dan sentiasa doa minta pertolongan, bantuan, perlindungan serta pemeliharaan Allah S.W.T... 

Kepada yang sudah bertunang, Sya doakan agar anda dan pasangan anda cepat2 diijab kabulkan dan kekal berpanjangan hingga ke SyurgaNYA.. Yang belum ada apa2 ikatan tu, pesan dan nasihat ikhlas daripada Sya, jagalah pergaulan anda dengan mana2 lelaki especially lelaki yang korang tengah rapat sekarang (yang bukan muhrim). Insyaallah, kalau ada jodoh tak akan ke mana.. Yang paling penting jaga hukum2 Allah, insyaallah Allah akan jaga korang dan permudahkan segala urusan korang.. Assalammualaikum.








Wednesday, 25 November 2015

Ketam Lembut di Kuala Gula!!! | JS Muara Restoran Terapung | 21112015 |

Bismillahirrahmannirrahim
~ Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Maha Penyayang ~


Korang pernah dengar tak ada ketam yang kita boleh makan bukan setakat isinya, tetapi kulit2 ketam tu sekali kita boleh makan. Ke Sya je yang baru dengar? Huhu..

Sya dapat tahu pasal ketam lembut ni pun daripada suami Sya. Few years ago, suami Sya dan keluarga dia pernah makan ketam lembut di Kuala Gula ni. Suami Sya tak habis2 bercerita berkenaan ketam lembut ni setiap kali perbualan kami menyentuh pasal negeri Perak sampai Sya terliur! So.. bila si suami dah buat si isteri terliur, nak tak nak kenalah bawa si isteri ke tempat yang diceritakan itu~~

Disebabkan awal tahun hari tu kami suami isteri tidak berkesempatan untuk singgah makan di sini, so baru2 ni kami pun plan lah untuk ke sini dah alang2 kami nak pergi wedding kawan Sya di Bagan Serai. Ok, Sya bagi korang tengok dulu rupa ketam lembut di Kuala Gula ni macam mana. 


Ketam Lembut Goreng Tepung, Kuala Gula 
Harga : RM8 seekor
Kami suami isteri order 4 ekor ketam lembut.


Tak nampak pun rupa ketamkan? Tapi, bila makan memang rasa ketamlah.. Hehe. Actually, dekat sini bukan je ada ketam lembut goreng tepung. Ada macam2 masakan yang kita boleh request untuk ketam lembut ni. Macam Sya, Sya memang teringin sangat nak rasa ketam lembut goreng tepung ni since ramai yang cakap menu ni antara menu yang famous kalau datang sini. 

PUAS HATI !!

Alhamdulillah, puas hati bila dah dapat rasa sendiri macam mana ketam lembut goreng tepung ni. Secara jujurnya, tak adalah wow sangat rasa ketam lembut ni. But, its different from other crabs! Different sebab boleh makan the whole crab. Unik! Isi ketam lembut ni pun lebih manis berbanding ketam2 biasa. Itu je lah. Oh, satu lagi pastikan time korang order ketam lembut goreng tepung ni, korang makan cepat2. Sebab bila ketam ni dah sejuk, dah tak best dah nak makan. Tepung dah tak rangup.

Selain ketam lembut goreng tepung ni, kami suami isteri ada order lagi 2 menu lain. Kami order 'Kailan Goreng Ikan Masin' dan 'Telur Bungkus'. Air pula kami order 'Lai Chi Kang' dan air suam. Malam ni kami makan bukan makan budget punya, tapi sebab kami berdua je. Tak naklah nanti makanan tak habis membazir macam tu je. 3 menu ni pun seriously I tell you kenyang dah sampai masing2 paksa masing2 untuk habiskan lauk. Hahahah..


 

Lai Chi Kang 
(Tembikai, Laici, Nata de Coco, Cendol & Barli)
Ini suami Sya punya


Perjalanan nak ke JS Muara Restoran Terapung ni mengambil masa kira2 dalam 28 minit (23KM) dari Hotel Kelisa, Bagan Serai. Dari tempat lain Sya tak sure sebab Sya share dari tempat yang Sya dan suami Sya stay. Heee. :D

Tapi, sekarang ni dah senang. Dah mudah dengan adanya waze dan juga google maps. Search je JS Muara Restoran Terapung, Kuala Gula ni. Insyaallah, korang tak akan tersesat punya. Hihi. Estimated time korang nak sampai ke tempat ni pun korang boleh tahu nanti. Cuma, kalau boleh datanglah awal sebab risau nanti ketam lembut ni habis je. Sebaiknya korang call dulu tanya atau booking siap2. Ambil nombor ni +6016-541 8751

Macam kami, Sya call dulu untuk booking. Tapi, time call tu, pekerja perempuan di situ cakap datang je tak payah booking. Insyaallah, ketam lembut banyak lagi. So, kami gerak dari Hotel Kelisa lepas Maghrib. Time kami sampai tu still belum ramai orang. Rezeki! Advise Sya tetap suruh korang call dulu before datang sini untuk buat booking lagi2 kalau korang nak pergi time budak2 sekolah tengah cuti ni. Confirm ramai orang. Ini based on apa yang Sya bacalah sharing daripada those yang dah pernah datang sini. 


Kami suami isteri memilih untuk duduk di bahagian tepi sungai. Konon-kononnya nak nikmati kedinginan malam di sini. Tapi, lepas few minutes kami duduk, mulalah datang nyamuk sekor demi sekor menghurungi kami. Argh! Garu sana garu sinilah kami tengah makan tu. Huhu..



Sekian perkongsian Sya kali ini berkenaan Ketam Lembut. Jumpa lagi di entry akan datang! Terima kasih kerana sudi singgah dan baca. Hihi.