Saturday, 11 July 2015

Review Drama : Khilaf Seorang Isteri

Bismillahirrahmannirrahim
~ Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang ~




Hari Rabu hari tu (8 Julai 2015), Sya tertengok TV9.. Macam best je cerita yang ditayangkan. Tajuk cerita tu, "Khilaf Seorang Isteri."

So, Sya pun tengoklah sampai habis cerita tu... Seriously blur and tak faham tengok cerita tu sebab time Sya tengok tu, cerita tu dah nak habis dah. Huhu.. Tak teringin pulak nak cari cerita ni dekat mana2 i.e. Tonton dll sampailah kakak Sya send dekat whatsapp pasal cerita ni. 

Disebabkan curious, Sya pun try lah cari cerita ni dekat Youtube. Tapi, sedihnya dekat Youtube cerita ni still belum keluar. Try search dekat Tonton pulak. Yes! Ada pun! Terus Sya register Tonton. Huhu..

Telemovie ni best sangat.. Cerita pasal suami isteri dan rumahtangga. Realiti kehidupan masyarakat sekarang yang memang ada berlaku.

PELAKON : Syatilla Melvin, Fezrul Khan, Fizz Fairuz, Tasha Shila, Mardiana Alwi, Adik Amanda Hariz.

SINOPSIS :

Muiz dan Thalia adalah pasangan suami isteri yang telah bercerai. Mereka dikurniakan seorang cahaya mata perempuan yang bernama Aryana. Mereka telah membawa haluan masing2 dengan pasangan baru mereka. Muiz merupakan seorang Pengurus Kewangan di sebuah syarikat besar dan telah berkahiwn dengan Ryna seorang Eksekutif Perundangan, manakala Thalia pula telah bertemu jodoh dengan seorang Pengarah, Jimmy.

Setelah memulakan hidup dengan pasangan baru masing2, mereka melalui satu pengalaman hidup yang berbeza dengan sebelum mereka berpisah. Hal itu menyebabkan mereka terkenang kembali dengan kisah perkahwinan lampau dan kesilapan mereka semasa perkahwinan yang lalu.


Antara PENGAJARAN yang dapat Sya simpulkan dari Telemovie Khilaf Seorang Isteri :

  • Suami isteri perlu sentiasa muhasabah diri masing2. Awal2 cerita ni, Muiz (si suami) ada bagi hadiah handbag yang mahal kepada Thalia (si isteri) dia sempena Anniversary mereka yang ke-7. Muiz marah bila Thalia ingatkan dia pasal hutang kereta, rumah dsb. Thalia cakap (dengan suara yang lembut dan rendah) daripada Muiz membazir beli handbag yang mahal2 untuk dia, lebih baik Muiz gunakan duit tu untuk bayar kereta dan rumah. Pendapat Sya, sebagai seorang suami yang baik.. Muiz sepatutnya tak terus melenting bila Thalia ingatkan dia pasal hutang2. Ye lah, sebab ini untuk kebaikan dan masa depan mereka jugakkan. Muiz sepatutnya muhasabah dan fikir sejenak kata2 isteri dia. Si Thalia pulak sepatutnya ucapkan dulu terima kasih dekat Muiz sebelum nak ingatkan suami dia macam tu walaupun apa yang ingin disampaikan tu betul.

  • Jangan selalu kongsikan kebahagian di laman sosial kerana takut ada yang iri hati dengan kebahagian kita. Kita tak tahukan kot ada yang iri hati dengan apa yang kita kongsikan. Tak semua orang suka dan senang dengan kebahagian yang kita ada.. Hati2 ada yang memerhati.. 

  • Jangan terlalu dengar atau terpengaruh dengan cara orang lain didik anak. Setiap ibu bapa ada cara yang tersendiri untuk mendidik anak2 mereka. Sepatutnya kak ngah (kakak kepada Muiz) tidak perlu masuk campur dalam urusan anak Muiz dan Thalia. Lagi pun, hal kecil je. Aryan tak nak mandi. Aryan tu masih kecil dan perlukan arahan yang berbentuk kasih sayang, kelembutan, dan psikologi. Lainlah kalau Aryan tu mengamuk, keluarkan kata2 kesat atau kasar, dan rosakkan barang. Ini mungkin boleh gunakan ketegasan sedikit supaya Aryan takut dan akur.

  • Pastikan ada jurang (gap) antara majikan dan pekerja. Sebagai seorang pekerja especially wanita, anda tidak sepatutnya memanggil boss anda dengan panggilan "You" atau selain dari Encik yang diikuti dengan namanya. Panggilan sebenarnya turut memainkan peranan di dalam sesebuah hubungan. Sebab tu lah kita tak panggil boss kita dengan panggilan abang (bagi wanita yang telah berkahwin) dan sayang (bagi lelaki yang telah berkahwin) selain dari sebab kita hormatkan mereka sebagai majikan yang membayar gaji kita.

  • Tundukkan pandangan dan sentiasa berdoa semoga Allah S.W.T. pelihara mata kita supaya kita hanya melihat yang halal je.

  • Jangan luahkan perasaan termasuk masalah rumahtangga kepada kawan berlainan jantina. Kesilapan besar Muiz dan Thalia. Dahlah mereka berdua ni jarang berbual, dah tu masalah rumahtangga mereka diceritakan kepada kawan baik mereka yang berlainan jantina. Si Muiz luahkan dekat PA dia yang seksi dan menggoda dan pada masa yang sama si Thalia luahkan perasaan dekat kawan lelaki dia yang memang dah lama simpan perasaan pada dia.

  • Jangan sesekali ajak kawan berlainan jantina untuk makan atau keluar bersama kerana takut akan mendatangkan fitnah dan wujudnya orang ketiga iaitu Syaitan Laknatullah. Sebagai seorang suami yang baik, Muiz tidak sepatutnya mengajak pekerja perempuannya untuk lunch bersama walaupun atas urusan kerja kerana niat tidak menghalalkan cara. Ini yang agama kita ISLAM tekankan kepada kita semua..

  • Hargai apa yang ada. Perbaiki apa yang tak betul.. Bukan cari orang lain untuk betulkan keadaan. Macam Muiz yang menyesal kahwin lain dan ceraikan isteri dia.. Baru dia sedar dan perasan kebaikan dan pengorbanan isterinya dahulu. Walaupun isterinya tak begitu menarik, tapi segala hal rumahtangga termasuk dirinya dijaga rapi. Sama jugak dengan Thalia.. Cuba perbaiki diri.. Koreksi diri.. Apa yang tak kena.. Cuba fahami suami.. Belajar dan terus belajar.. Contohnya, kesilapan yang dia buat time suami dia tengah busy siapkan agreement, dia sibuk nak cerita itu ini. Sepatutnya dia tolong dan bantu suami dia siapkan kerja..

  • Perkahwinan yang lama tidak menjamin kebahagiaan. Seperti Thalia dan Muiz, walaupun mereka telah lama berkahwin, tetapi ia tidak menjamin yang mereka akan terus kekal bahagia.. Kasih sayang dan cinta antara suami isteri perlu dipupuk setiap hari.

  • Seorang isteri wajib fahami suami, menjadi penyokong, dan tulang belakang suami. Bukan menambah bebanan suami. Seperti Thalia yang isukan pasal hutang, tapi dia tak bagi idea atau pendapat macam mana nak bantu suami dia untuk selesaikan hutang2 tersebut. 

  • Isteri wajib berdandan dan rapikan diri sendiri walaupun sibuk dengan kerja2 rumah. Macam Thalia, dia memang seorang isteri yang perfect dalam menguruskan suami, anak, dan hal2 rumahtangga. Tapi, Thalia selalu berbaju tidak menarik dan nampak serabai di hadapan suami dia. Ini menyebabkan suami dia nampak perempuan lain yang lebih rapi, walaupun bentuk badan Thalia persis seorang model tapi dirinya tidak dirapikan menampakkan dia tak cantik.

  • Teguran. Suami wajib beri teguran yang baik kepada isteri kalau ada perkara2 yang kurang menyenangkan di mata dan di hati suami, bukan meninggi suara dengan isteri..

  • Tanggungjawab suami untuk menjadikan isterinya cantik dan kelihatan menarik di matanya. Jangan harapkan isteri semata dan jangan hanya tahu komen.

  • Komunikasi. Komunikasi adalah asas penting dalam kehidupan berumahtangga.. Seperti Muiz dan Thalia yang mempunyai masalah komunikasi. Mereka mempunyai masalah, tetapi tidak duduk berbincang dan cuba cari jalan penyelesaian. Sebaliknya mereka menyibukkan diri mereka masing2 dan mengadu kepada orang yang tidak sepatutnya.

  • Kembali kepada Allah S.W.T. Rumahtangga yang tidak dibaja dengan iman dan taqwa, memang banyak ujian dan dugaannya. Seperti rumahtangga Muiz dan Thalia yang kurang penghayatan agama.. Maka, banyak anasir luar mudah mempengaruhi mereka.

Fuhhh... Memang banyak pengajaran yang kita boleh ambil dari Telemovie "Khilaf Seorang Isteri" ni. Berjurai-jurai air mata Sya tengok cerita ni. Ye lah, kadang2 kita tak perasan khilaf kita. Buat para suami, tolonglah.. Tegur isteri anda kalau ada yang tak kena di mata anda. Isteri anda bukanlah malaikat. Isteri anda tidak perfect. Hargai dan jaga apa yang Allah S.W.T. anugerahkan dengan sebaiknya. Jangan nanti menyesal di kemudian hari. 

Apa-apa pun komunikasi dalam rumahtangga sangat penting... Buat para isteri, kalau suami kita pendiam, kita pun janganlah jadi pendiam. Malah jadilah penghibur buat suami kita. Semoga entry Sya kali ini memberi manfaat buat anda semua yang telah berkahwin atau bakal berkahwin. 

Kepada suami isteri, kalau boleh tontonlah telemovie ni bersama-sama supaya kita belajar dan dapat muhasabah diri masing2 dalam membina rumahtangga yang diredhaiNYA..



Friday, 10 July 2015

Diari Seorang Guru

Bismillahirrahmannirrahim
~ Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang ~

10 JULAI 2015


Hari ni dah masuk minggu ke-4 Sya mengajar di Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Salak Tinggi (SK BBST), Sepang, Selangor sebagai Guru Ganti (Guru Sementara). Alhamdulillah.. :")

Suatu pengalaman yang Sya tak akan lupakan sampai bila-bila! Bukan mudah, bukan senang untuk menjadi seorang pendidik. Lagi-lagi untuk Sya yang baru pertama kali mengajar! Pendidikan bukanlah bidang sebenar Sya.. "Degree of Bachelor of Business Administration (Hons) (Human Resource Management)" dan "Diploma in Office Management and Technology" adalah bidang sebenar Sya. Huhu..


BIDANG YANG SANGAT BERBEZA, TETAPI DITERIMA MENJADI GURU GANTI???

Rezeki Allah S.W.T. itu pasti tidak tersalah alamat untuk setiap hamba-hambaNYA. Sya diterima untuk menjadi Guru Ganti adalah disebabkan aturan yang telah ditentukan olehNYA. =)

Yang pasti Sya hanya berusaha dan selebihnya Sya berdoa serta bertawakal kepadaNYA. Untuk makluman semua, especially rakyat Selangor yang berhasrat untuk mengisi kekosongan sebagai Guru Ganti di sekolah-sekolah rendah atau menengah di sekitar Selangor.. Anda perlu mengisi dan menghantar permohonan anda secara atas talian (online) di esggs.juict.net

Lepas dah isi tu, kenalah rajin follow-up dengan pihak Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) okay! Insyaallah, kalau ada rezeki, anda akan diterima sebagai Guru Ganti. :) Macam Sya, Sya apply since awal tahun lepas (awal tahun 2014) kalau tak silap. Lepas setahun baru Sya diterima.


17 JUN 2015

Hari pertama Sya menjejakkan kaki di SK BBST. Huhu.. Sya sampai di sekolah untuk melapor diri sebagai Guru Ganti di situ sebelum jam 7:30 pagi. Seriously rasa blur tak tahu nak buat apa time tu! Just tunggu Guru Besar sampai sambil Sya tengok cikgu-cikgu lain punch card.

After few minutes..

Sya berjumpa dengan GPK 1, Puan Azura. Pn. Azura lah yang memberi penerangan kepada Sya sebelum Sya mula mengajar. Sya dimaklumkan terdapat 4 kelas bagi setiap tahun (Tahun 2 - Tahun 6) kecuali bagi Tahun 1 yang mempunyai 5 kelas. Antara nama-nama kelas di SK BBST adalah Budi (Kelas Pertama), Bakti (Kelas Kedua), Setia (Kelas Ketiga), Tekun (Kelas Keempat), dan Sopan (Kelas Kelima bagi Tahun 1). 

Selain itu, Sya juga dimaklumkan berkenaan dengan buku-buku yang perlu ada di atas meja guru di dalam kelas. Antaranya :

  1. Buku Kedatangan
  2. Buku Kawalan Kelas
  3. Buku Kerja Rumah


Jadula Waktu 2015

Untuk minggu pertama, Sya diberi jadual salah seorang ustazah di situ. Sepatutnya Sya ganti Guru Pendidikan Khas yang cuti bersalin.. Tapi, disebabkan Sya tak pernah dan belum pernah attend mana-mana kursus yang melibatkan Pendidikan Khas, so Sya diarahkan untuk menggantikan tempat ustazah tersebut. Manakala ustazah tersebut ambil tempat Sya sebagai Guru Pendidikan Khas. 

Sepanjang minggu pertama di sekolah, Sya dipertanggungjawabkan untuk mengajar murid-murid Tahun 1 Sopan, 1 Tekun, 2 Tekun, 3 Bakti, 3 Tekun, 5 Budi, dan 6 Setia. Semua kelas ni Sya ajar Pendidikan Islam yang terdiri dari Quran, Jawi, dan Tasmik. Nasib baik Sya ada "basic" agama. Huhu.. Sebab dulu Sya sekolah Arab (Form 1 - Form 5). Heee... :D

Minggu kedua pula jadual waktu Sya bertukar. Pada minggu ni, Sya hanya dapat kelas-kelas untuk diganti (relief) sahaja. Fuhhh... Seriously mencabar! Subject dan kelas yang berbeza-beza! Antaranya :

ISNIN :
Bahasa Malaysia (BM) Tahun 5
Pendidikan Kesihatan (PK) Tahun 3
Pendidikan Seni Visual (PSV) Tahun 6

SELASA :
Selasa ni banyak sikit kelas relief Sya. Penat!
DM2 (Muzik) Tahun 2
Dunia Sains dan Teknologi (DST) Tahun 1
BM Tahun 5 
Matematik (MT) Tahun 4

RABU :
PSV Tahun 5
Sains (SC) Tahun 4
DST Tahun 2

KHAMIS :
SC Tahun 4
SC Tahun 5

JUMAAT :
MT Tahun 1
Sains (SN) Tahun 2
Sejarah Tahun 4


Apa yang Sya boleh katakan untuk 2 minggu pertama Sya menjadi Guru Ganti adalah PENGALAMAN "mengajar" dan "mendidik" murid-murid dari tahun yang berbeza-beza. Setiap tahun dan kelas berbeza perangai setiap muridnya. Huhu.. 

Kalau mengajar kelas-kelas last, Sya perlu rendahkan penggunaan bahasa Sya supaya murid-murid lebih memahami apa yang cuba Sya sampaikan kepada mereka. Kalau mengajar kelas-kelas pertama pula, Sya perlu bersedia dari segi ilmu yang tinggi. Sya kena pastikan ilmu Sya lebih tinggi daripada mereka sebelum mereka memperlekehkan apa yang cuba Sya kongsikan dan sampaikan kepada mereka. Caranya, Sya perlu study atau buat revision atau bertanya dengan guru-guru lain yang lebih berpengalaman dan mahir dulu sebelum Sya masuk ke kelas mereka untuk mulakan mengajar.

Minggu ketiga dan keempat, Sya dah dapat jadual yang tetap.. Sya diberi tanggungjawab untuk mengajar dan mendidik murid-murid Tahap 1 iaitu 1 Tekun untuk subject MT dan BM. Kedua-dua subject ni adalah subject LINUS. Apa yang Sya faham berkenaan LINUS adalah dua subject (BM & MT) yang mana majoriti murid-murid lemah especially kelas-kelas hujung. 

Ok, sambung semula berkenaan dengan jadual tetap Sya. Jadual baru Sya ni tak berapa pack, so kalau ada hari yang Sya langsung tak ada kelas macam hari Isnin.. Sya akan dapat kelas untuk relief. Kadang-kadang ada jugak dapat kelas relief untuk hari-hari lain.


PROFESSION SEBAGAI SEORANG GURU MEMENATKAN? YE KE???

Dari segi jam bekerja (working hours) untuk SK BBST adalah bermula jam 7:30 pagi sehingga 1:45 petang atau 2:00 petang. Kiranya semua guru dan staff2 SK BBST mesti datang ke sekolah sebelum jam 7:30 pagi. 

Macam Sya, jarak antara rumah Sya dengan sekolah hanya mengambil masa kira-kira 15 minit macam tu lah. Biasanya Sya dan suami Sya akan keluar dari rumah lebih kurang jam 6:50 pagi atau 7:00 pagi. So far, dah hampir 2 bulan Sya jadi cikgu, alhamdulillah belum pernah lagi Sya rushing atau terpaksa tempuh jem pagi-pagi. Ye lah, tempat kerja dekatkan.. Huhu..

Secara jujurnya, bagi Sya menjadi guru untuk sekolah rendah tidaklah begitu penat kalau 
guru-guru hanya perlu menjalankan tugas hakiki (mengajar dan mendidik) murid-murid sahaja. Cuma apabila guru-guru dilibatkan dalam pelbagai aktiviti dan tugas sekolah, itu yang membuatkan semua guru rasa penat. 


CABARAN MELAPOR DIRI SEBAGAI GURU GANTI SEHARI SEBELUM BERPUASA 

Sya mula melapor diri di SK BBST pada 17 Julai 2015 (Rabu). Esok tu (Khamis, 18 Julai) dah mula puasa. 1st day Sya di sekolah, Sya dah kena relief kelas. Antara kelas yang Sya relief adalah kelas 3 Bakti (DSV Seni), 3 Tekun (BI), dan 1 Budi (BI). Wohaaa! Kena ajar BI tu...... Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.. :) Cuma biasalah. Kalau jadi cikgu ni, suara kita kena pastikan kuat supaya semua murid boleh dengar suara kita. Boleh dengar apa yang kita sampaikan kepada mereka. 

Bila dah hari-hari kena kuatkan suara, lagi-lagi bila bulan puasa.. Memang ia menjadi satu cabaran untuk Sya! Even guru-guru yang lain pun sama. Ini belum masuk lagi murid-murid yang suka bermain, bercakap, usik kawan, tak faham dsb. Huhu.. Memang suara ni jadi "aset" penting untuk mereka yang bergelar gurulah.


KENAPA APPLY JADI GURU GANTI? BUSINESS DAH TAK OK KE???


2 jam = RM100
Natural Home Spa & Mobile Spa

Feeback customer 

 
Permintaan SPA sangat tinggi setiap hari!


So, bukan sebab business SPA atau Shaklee Sya dah tak ok.. Tapi sebab :

  • Experience. Yes. Pengalaman. Nak merasai pengalaman sebagai seorang pendidik (guru). At the same time nak merasai suasana bekerja dengan kerajaan. Hikhikhik.
  • Networking. Untuk orang yang buat business macam Sya, of course networking is very very very important! Selain tu, dapat kawan-kawan baru! Untuk orang yang friendly macam Sya jugak, memang best lah kan bila dapat lebih ramai kawan. Hihi.
  • Bored. Hahahah.. Kadang-kadang rasa bosan jugak bila duduk rumah sorang-sorang. Huhu.. Walaupun dekat rumah kita boleh bangun pukul berapa yang kita nak, boleh tidur bila-bila masa yang kita rasa mengantuk, nak online 24 hours, nak tengok tv, movie, youtube dll.. Tapi, ada masa Sya perlukan someone untuk Sya bercakap. Ini kalau Sya lah..
Cuma bila kita berada di rumah, kita boleh spend much more time untuk beribadah. Contohnya, setiap pagi (7:00 - 8:00) kita boleh tengok dan dengar Tanyalah Ustaz di TV9. Lepas tu dapat tengok Hadis dan Upin Ipin. :P Dapat solat sunat Dhuha bila-bila masa yang kita nak (sebelum jam 11:00 pagi). Dapat baca surah Yasin selepas Dhuha, dapat bertasbih, bertahmid, bertakbir, berzikir, selawat, dan istighfar lebih lama. 

Kalau dekat sekolah sekarang, boleh je nak tunaikan solat sunat Dhuha.. Tapi, kena pastikan sebelum jam 9:40 pagi atau selepas jam 10:30 pagi sebab kedua-dua waktu ni adalah waktu rehat bagi Tahap 1 (Tahun 1,2,3) dan Tahap 2 (Tahun 4,5,6) bagi sesi tazkirah sempena Ramadhan Al-Mubarak. Kadang-kadang Sya jugak ditugaskan untuk memberi tazkirah. So, memang kena pastikan yang Sya free betul dan tak ada kelas waktu tu. Dari segi mengaji pulak, yang ini tak ada masalah sebab bila Sya sampai sekolah awal, Sya boleh mengaji sebelum kelas start. ;) 

Di SK BBST, setiap pagi Jumaat akan diadakan majlis bacaan Yasin di dataran perhimpunan. 

Ok, sebelum Sya end up entry Sya kali ni.. Jom rehatkan mata dengan melihat gambar-gambar sekitar majlis atau aktiviti yang di adakan di SK BBST! ;)

Sehari sebelum Majlis Penutup Bulan Panitia Agama Islam SK BBST:




| MAJLIS PENUTUPAN BULAN PANITIA AGAMA ISLAM | 10 JULAI 2015 |


Persembahan nasyid lelaki

Persembahan nasyid lelaki

 
Persembahan Nasyid Perempuan

Tahun 4, 5, dan 6 SK BBST

 
Bersama Aisya (Kiri) dan Musfirah (Kanan)
Dua-dua ni practical students


Oklah, Sya rasa cukup setakat ni dulu update daripada Sya sebagai Guru Ganti.. Huhu.. Insyaallah, 28 Ogos 2015 (Jumaat) next month, Sya akan mengakhiri tanggungjawab Sya sebagai Guru Ganti di sini. =)


Berminat untuk memiliki SPA anda sendiri?

ATAU

Berminat untuk menjadi AGEN HOME SPA / MOBILE SPA?

ATAU

Berminat untuk membuat "FACIAL" & "FACE MASSAGE?"

Hubungi 013-476 5930 (Puan Siti Aisyah) untuk keterangan lanjut!