Wednesday 24 December 2014

GST APRIL 2015: BERSEDIAKAH KITA???

Bismillahirrahmannirrahim
~ Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang ~


Siapa yang perlu bayar 6% GST? 
Consumer.
Siapa consumer?
Kita semua, rakyat Malaysia. =)


Sudahkan anda bersedia berhadapan dengan GST yang bakal dilaksanakan oleh kerajaan bermula April 2015 tahun hadapan???

"Tepuk dada, tanya poket".

Hi, Assalammualaikum semua!

Around 3 months left untuk kita betul2 ready dan prepare ekonomi kewangan kita sebelum kerajaan melaksanakan GST. Hmm. Frankly speaking, semakin hampir kita dengan tahun 2015, semakin saya rasa takut nak hidup dalam keadaan kos sara hidup yang saban hari semakin tinggi!

Untuk pasangan suami isteri yang hanya seorang sahaja yang bekerja sekarang ni dengan gaji RM4,000 sebulan, percaya ke percaya yang sebenarnya masih tidak mencukupi. Atau mungkin hanya cukup2 makan je? 

Dengan duit rumah (sewa/beli) yang perlu dibayar.. Duit kereta.. Duit minyak.. Duit perbelanjaan rumah (Api, air, makan, minum).. Ini belum lagi masuk duit yang perlu kita belanjakan untuk keperluan dan kehendak kita seperti pakaian (Luar dan dalam).. Duit loan time study.. Kalau mereka yang dah ada anak pula macam mana? Kalau anak lebih dari sorang? Dengan kos nursery (Bagi suami isteri yang bekerja).. Duit diapers anak2.. Makan dan minum anak2.. Pakaian anak2.. Tak kan kita nak berikan sekadar yang boleh buat anak2 kita? Mesti kita nak yang terbaik untuk merekakan? Ini belum masuk lagi duit persekolah (Yuran, buku, pakaian, duit poket) anak2. Haa.. Duit belanja bulanan ibu bapa kita pun, mestilah kita nak bagi mereka jugakan? Agak2 nya lah kan, cukup ke dengan gaji 4K tu? 

Apa yang saya tulis ni adalah based on my observation dan experience orang2 terdekat saya. Saya terfikir adakah kita sanggup nak terus membebankan pasangan kita dengan membiarkan pasangan kita bayar segala-galanya? Atau adakah kita pasrah dan berserah je pada takdir tentang kehidupan kita? 

Saya nak kongsikan sedikit KESAN GST KEPADA KITA APABILA IA DILAKSANAKAN KERAJAAN tidak lama lagi oleh salah seorang pemilik akaun Facebook:








Dah baca dan fahamkan? Setuju ke setuju? Tujuan saya menulis dan berkongsi kali ni bukan sebab saya nak 'meracuni' pemikiran anda semua berkenaan GST yang akan dilaksanakan oleh kerajaan tak lama lagi. Atau bukan bertujuan untuk mengajak anda semua membuat demonstrasi di hadapan pejabat Perdana Menteri secara beramai-ramai untuk membantah pelaksanaan GST. Sebab kita semua sedia maklum, apa sekalipun bantahan kita terhadap kerajaan, kerajaan tetap akan melaksanakan GST tanpa menghiraukan suara2 rakyat walaupun kita ni berada di dalam sebuah negara Demokrasi. 

Jadi, apa yang kita rakyat negara Demokrasi ni boleh lakukan untuk berhadapan dengan kos sara hidup yang double triple tinggi dan meningkat ni? Pasrah? Redha? Hidup seperti kais pagi makan pagi, kais petang makan petang? 


"Di mana ada MASALAH di situ ada PELUANG. Di mana ada PELUANG, di situ ada WANG!"


So? Find other alternatives like doing business to support or back-up your monthly fix salary! Bukan ke Rasullullah S.A.W. pernah bersabda yang 9 daripada 10 rezeki itu adalah datangnya dari perniagaan? Masih nak meragui?

Buatlah apa2 business sekalipun, janji business tu business yang HALAL di sisi Allah S.W.T. dan di sisi agama Islam. Yang paling penting kalau nak berniaga tu, cari perniagaan yang tak perlukan anda keluar rumah tinggalkan suami dan anak2. :)

Saya dah jumpa business saya! Insyaallah, saya akan pastikan yang suatu hari nanti semua impian saya tercapai dan yang paling penting saya dapat berhadapan dengan realiti dan hakikat kos sara hidup sekarang...... 


"Beranilah bermimipi kerana mimpi itu adalah PERCUMA!!!"


*Anda tercari-cari business apa yang tidak memerlukan anda untuk keluar rumah meninggalkan suami dan anak2? 

*Anda tercari-cari business apa yang boleh dilakukan 100% dirumah dengan income sehingga 6 angka?

Contact saya untuk tahu jawapan. :) 
Tak payah bayar apa2 pun untuk dengar perkongsian saya. ;)


Aisyah
A happy working at home wife~~~
013-476 5930 (sms/whatsapp/telegram)









Monday 22 December 2014

Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang~~~

Hi, Assalammualaikum~~~

"Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang." 




Dulu seorang yang TAK SUKA MASAK, TAK RETI MASAK, dan TAK PANDAI MASAK!!! Siapa? Saya lah tu! Bahahah.. 

Tiba2 teringat time saya masak dolu2.. Hikhik. Aih, malulah nak cerita! Malu, tapi mahu! Ekekekek. =P

Alkisahnya......
Time saya Form 5, saya tinggal di rumah family saya, ditemani oleh seorang sahabat saya dunia akhirat (insyaallah) dan seorang abang saya. Saya tak ingatlah pula time tu kenapa saya tinggal di rumah dan tak ikut parents saya. They went somewhere *forgot*

So, disebabkan ibu saya tak ada di rumah, saya lah yang kena masak sendiri setiap kali lapar! Nak tak nak memang kena masaklah kan... Sedap tak sedap belakang cerita. Hihi. Ok, time tu saya nak masak sambal goreng untuk dimakan dengan ayam goreng AYAMAS if I'm not mistaken lah. Kan sedap ayam AYAMAS tu dimakan dengan sambal... Atau dengan something yang pedas2 lah I think. Then, guess what happened???

Api marak ke atas sampai dah tak nampak kuali hoiiiiii!!!!!! Hahahahahahah!!!!!! Setiap kali saya teringat tentang kejadian ni, I was like macam tak percaya yang now I can cook perfectly! Hahahah.. Mood perasan is turning ON. :P

Oh, satu lagi. Ada sekali tu (before I got married lah) ibu saya minta tolong saya goreng sayur and time tu pun saya dengan 'rajinnya' berbesar hati untuk tolong ibu saya goreng sayur. Sayur kacang botol je pun. Simple right? Heheh. Saya pun start lah menumis dan menggoreng (kejap2 tanya ibu saya what to do after putting this, this, and this sampai marah ibu saya sebab kejap2 tanya kejap2 tanya. Hahaha..). Nak buat macam mana... Saya dah cakapkan saya TAK SUKA MASAK dan TAK RETI MASAK... Huhu..

Sayur kacang botol goreng saya tak berapa nak menjadi dan saya pun time tu dah start berpeluh-peluh, so lagi lah saya double triple membebel pot pet pot pet (mengeluh). 

Itulah 2 perkara yang buatkan saya tak akan lupa sampai sekarang setiap kali saya tengok balik masakan2 yang dah pernah saya masak. Huhuuu.. :')

Jom layan dulu antara masakan saya dari saya duduk di Segamat sehinggalah di Salak Tinggi sekarang...


Bihun Goreng B***h. xD
Antara masakan saya time di Segamat.
Actually, banyak lagi yang saya masak sepanjang di Segamat.. 
Tapi, tak jumpa pula gambar2 masakan yang lama.
Time ni just letak fish-cake and button mushroom je. 
Lepas tu hias dengan cili hidup. 
Rasa bihun ni macam mana? Still rasa cili! Huhu..


Sambal Telur~
Sotong Goreng Kunyit~
Telur tu hancusss... 
Tak jadi nak buat telur tu sebiji2 macam telur mata yang ibu saya masak.
Sotong goreng kunyit tu pula terlebih minyak. -_-


Zoom 50% sikittt...
Sotong goreng kunyit yang terlebih minyak tadi tu.


Daging Blackpepper~
Terung Goreng~
Haaa... Yang daging blackpepper ni sedap! 
Terasa blackpepper tu meresap ke dalam daging sebab saya perap dulu.
Terung goreng ni je rentung sikit, tapi rasa not bad tau! 
Hahahah..


Zoom 50% 
Daging Blackpepper~


Sayur Campur~
Banyak2 sayur yang pernah saya goreng, sayur campur ni paling sedap di doniaaaaaa~~
Sebab sayur2 ni dah siap dijual sekali! 
Saya just prepare bahan2 untuk menumis je. Ngeh3.


Udang dan Sotong Goreng ADABI~
Rasa dah sedap sebab guna tepung serbaguna ADABI, 
tapi kurang rangup! -_-


Asam Pedas Ikan Tenggiri~
Ok, bangga sekejap sebab 1st trial masak asam pedas ni menjadi!


Sambal Sotong~
Time ni sambal saya memang super duper podeh. 
Pedassssss!!! 
Tengok pun tahu right?!


Telur Dadar Daun Bawang~
Walaupun rupa tak berapa nak indah, tapi berasa tau!


Kangkung dan Cendawan Goreng Cili Padi~
Terlebih masak! Layu jadinya.


Rendang Ayam Tanpa Kerisik~
Buncis Goreng Campur Cili Hidup~
Ok, masakan yang kali ni dua2 menjadi dan sedap! 
Seriouslyyy... :P


Mee Goreng Syasya~
Mee goreng ni dah few times saya masak. 
Banyak2 mee goreng yang saya pernah masak (Segamat - Senawang - Salak Tinggi),
mee goreng time saya duduk Salak Tinggi yang paling sedap dan menjadi!
Sebab banyak bahan! 
Ada fish cake, fish ball, sayur sawi, dan cili hidup. 
Dah few times masak, so ni kira dah pakarlah (Sila muntah secara berjemaah).
Sebelum2 ni try and error jeee... :D


Kuey Teow Kungfu~
1st trial and menjadi okay! 
Seriously sedapppppp.. Buat banyak2 kali pun still rasa sama! 
Sampai one of my friend time secondary school dulu minta resipi tu... 
Sungguh2 saya ajar dia bahan2 dan cara2 nak masak ni.
Mana saya tak terharu bila kenang balik 'zaman kegelapan' (tak reti dan tak suka masak).
Tak pernah terfikir pun yang suatu hari nanti saya yang akan ajar orang lain memasak walaupun masakan yang simple. :')


Tom Yam Putih Campur~
Saya guna perencah ADABI. 
ADABI memang best!


Laksa~
1st trial juga. Sedap! Ahahahah. Just kuah a bit cair. 
Korang tengok cair ke? Huhu..

Asam Pedas Ayam~
Sayur Kobis dan Capsicum Goreng Cili Padi~


Sambal Sotong~
Banyak minyak!
Oh, supplement saya pun sibuk nak interframe sekali. 
Hikhik.


Asam Pedas Ikan Cencaru~
Tapi, bagi saya ikan cencaru sedap kalau dibuat ikan bakar.
Cewah2.. Dah pandai buat keputusan masakan saya sekarang! Kikiki.


Sayur Kobis Goreng~
Time ni bahan yang boleh dicampur hanyalah ikan bilis. 
So, memang kurang menariklah sayur saya kali ni. 
Huhu..


Nasi Goreng Sayur Campur~
Ayam Goreng AYAMAS~
Dulu2 nak masak nasi goreng pun tak reti! 
Sekarang? Semua nasi goreng dah boleh masak! Kahkahkah.


Sambal Sotong Kentang~
Telur Dadar Kosong~
Yang ni pun best! 
Walaupun saya sampai rumah dekat2 pukul 8 malam (time ni jadi PA my sis dekat Bangi),
tapi saya still mampu masak yang terbaik buat suami saya. :')


Sambal Ayam~
Sayur Kobis dan Lobak Goreng~


Kurma Ayam~
Brokoli dan Capsicum Goreng~
1st time try masak kurma ayam ni. Cair! -_-
Sayur macam biasalah, dah pakar dah... Hehe.


Buncis dan Fish Cake Goreng~
Ayam Masak Kunyit~
Telur Dadar Kosong~
Ayam tu dah macam masak singgang pula.
Ngeee... :D


Ayam dan Kentang Masak Lemak Cili Api~
Ok, yang ni menu special sikit.
Sebab time ni santan tak ada, so saya replace dengan susu kotak Dutch Lady. 
Kreatif ke kreatif? 
Kreatif lah kan untuk orang yang macam saya tak berapa nak reti masak!
But, actually the idea cames from my sis. Kehkehkeh.


Ikan Jenak Masak Kicap~


Nasi Goreng Ayam Cili Padi~
Biasanya saya akan goreng nasi buat nasi goreng pagi2 je untuk breakfast.
Easy, simple, and mengenyangkan. ;)


Ayam Goreng ADABI~
Buncis Tomato Goreng~
Sambal Goreng Belacan~
Ok, sambal goreng ni tak menjadi sebab rasa hangit!
Konon2 nak try buat sambal macam maid kak ngah saya, 
tapi tak menjadi. 
Huhu..


Ayam Goreng Cili Padi~
1st trial taught by my mil (mother-in-law) through phone je!
Alhamdulillah, menjadi! ;)


Lepas tu, saya apply lah masakan ni time balik Melaka hari tu.. Haaa... Cuba tengok komen salah seorang abang saya lepas dia sendiri dah cuba rasa masakan saya. :P 


4 bintang tu... Kahkahkah. 
See.. Betapa saya TAK RETI dan TAK PANDAI MASAK dahulu kala sampai abang sendiri pun tak percaya yang saya dah boleh masak!!! 
Menangis rasa! 


Buncis Tomato Goreng Cili Padi~
Sotong Masak Kunyit~



Nasi Goreng Ayam~


Ikan Bawal Kukus~
Rasanya ini kali kedua ke ketiga saya masak ikan bawal kukus ni.
1st time try masak dekat Segamat. 
Bahan2 time tu tak meriah macam bahan2 sekarang. 
Huhu..
Ini pun idea suami saya. 
Not bad juga suami saya tu kan bab2 masak ni... :P


Again and again.
Kurma Ayam~
Nampak sedapkan.. Kan.. Kan..
Sebab pekat!


Sotong Masak Cili Padi~
Lobak Goreng Ikan Bilis~
Super pedas dan simple!


Sup Ayam~
Brokoli dan Capcicum Goreng Bawang~
Sambal Kicap~
Saya memang suka combine kan sup ayam dengan sambal kicap and saya suka saaangattt brokoli dan capcicum!!!
Sebab tu kalau korang tengok, most of sayur saya adalah brokoli dan capcicum.
Tapi, my husbengggggg lah pula tak berapa suka makan sayur2 hijau. -_-


Maggi Tomyam Syasya~
:P
Masak maggi pun nak tunjukkan? 
Inilah padahnya bila kanak2 Ribena dah bertukar status jadi 'Masterchef!' > <


Stew Ayam~
Resipi ni copy paste buku masakan je...


Can't rename this kind of cooking. -_-
Tapi, ada campur tepung jagung dan kicap manis.



Asam Pedas Ikan Cencaru~
Nama pun asam pedas, boleh pula saya tak letak air asam jawa atau asam keping?!?!?!
Patut cair! -_- -_-


Kacang Buncis dan Lobak Goreng Cili Hidup~


Sambal Sotong~


Bahan2 untuk buat cocktail. ;)


Fruits Cocktail~
1st trial and alhamdulillah menjadi!


Alhamdulillah, hari ini genaplah 1 tahun 9 bulan 24 hari saya bergelar seorang isteri kepada seorang suami yang sangat bertanggungjawab, penyayang, dan sabar dalam melayani setiap kerenah saya. Thank you, abang for being my great husband, my imam, and my best friend. :') Thank you also for changing my life from someone who does not know how to cook until I can cook by my own now. :')

Even masakan saya sitll banyak yang kena improve, tapi saya mula belajar memasak dan tanamkan perasaan minat dan suka memasak selepas saya sah bergelar isteri kepada suami saya, Hasri Akhaml bin Samsuri pada 9 Februari 2013 tahun lepas......

Apa pun, nasihat saya kepada semua kaum Hawa especially yang akan mendirikan rumahtangga tak lama lagi tu, kalau korang jenis yang macam saya.. Better korang berubah! Huhu.. Tak kan korang sanggup bagi orang lain masakkan untuk suami korang? Ingat tau. Masakan yang terbaik adalah masakan daripada air tangan seorang ibu dan isteri walaupun masakan tu tak berapa kena dengan citarasa dan tekak suami.




Lagi pun, nanti tak ada lah korang terkial-kial sangat bila korang dah kena masak sendiri especially bila korang kena masak dekat rumah parents-in-law korang! Macam saya, alhamdulillah dikurniakan mertua yang very understanding dan menerima kekurangan diri saya (tak reti dan tak pandai masak mula2 dulu). Dapat mertua yang cerewet dan nak kita yang masak setiap kali balik rumah dia orang, macam mana? Hihi.

Di kesempatan ini, saya nak ucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada ibu dan mama mertua saya kerana bersabar mengajar saya memasak, tak kiralah secara live atau melalui telefon. Really appreciated! Love both of u fiddunia walakhirat! Lillahitaala. :')