Friday, 26 September 2014

MH 0066 - IT WAS MY FIRST FLIGHT =)

Hi, Assalammualaikum semua! ;)

Malam ni tiba2 saya rasa nak share dgn anda semua tentang kali pertama saya naik flight. :)


FEBRUARY 19, 2013

Inilah tarikh di mana pertama kalinya saya naik flight. :') Seriously rasa nak menangis bila ingat balik! Tahu tak kenapa? Sebab... saya tak pernah terfikir yg satu hari nanti saya akan merasai juga naik flight. Saya bukanlah dtg drp 'rich family' pun. Itu yg membuatkan saya rasa mungkin bila saya dah bekerja dan ada duit sendiri, baru saya dpt merasai pengalaman tu atau mungkin tidak? (Senyum dgn redha).

Saya percaya, ramai yg sebaya dgn saya atau yg lebih muda drp saya dah merasai terlebih dahulu pengalaman naik flight tu mcm mana. Mereka mmg bertuah. :) Tp, saya tak pernah 'iri hati' atau 'cemburu' sampai tahap 'PHD' pun. Hihi. Anda mmg bertuah ketika di usia yg masih muda, anda telah merasai mcm mana berada di atas awan biru. =) 

So, bg mereka yg bernasib baik ini, dilahirkan dan dibesarkan dlm keadaan keluarga yg senang, please3 bersyukurlah! And the most important thing is 'JANGAN BERLAGAK/SOMBONG' dgn semua org sebab apa yg kita ada sekarang ni (kekayaan) hanyalah pinjaman DIA semata-mata kpd kita. Apa yg kita miliki sekarang ini semua milik DIA! Kekayaan, kebahagiaan, keluarga, kawan2, kerja yg bagus, rupa paras yg handsome/cantik semua milik DIA sepenuhnya. Bila2 masa je DIA boleh tarik balik. Even suami saya tu pun bkn hak milik mutlak saya. Ibu bapa saya, ibu bapa mertua saya, keluarga saya, kawan2, dan sahabat2 saya juga bkn hak milik mutlak saya. So, tak ada apa yg patut di'berlagak'an atau dibanggakan pun. Betul ke betul? 

MH 0066


KUALA LUMPUR - INCHEON INTERNATIONAL AIRPORT, SEOUL



Muka 'marah' suami saya bila saya ber'selfie' guna phone dia sebab dia nak save battery!
Kihkih.



Dah ok sikit dah muka suami saya sebab dah kena 'tegur' dgn saya. 
Hihi 



Tickets to Korea!!!



Selfie sikit..



Cakap phone dgn family before take off. 
Seriously 'jakun' bila dah selamat duduk dkt seat dlm flight! 
Hahah!



Terbeliak haa mata Mr. HA ni dpt selfie dgn wife sendiri! =P



Again. Terserlah kejakunan di situ! AAK? :P



Makanan permulaan :)


Candid lah konon! Ahaha! xD
Tgh tgk cerita 'Sinister' kalau tak silap



Food provided by MAS memang terbaikkkkkkk!!! 


Kapal terbang "Malaysia Airlines" (MAS) lah yg telah membawa saya jauh dr bumi Malaysia (4,596.51 km) :')


'N' Seoul Tower

Walaupun saya dan suami menaiki flight MAS kelas ekonomi (Economy Class), tetapi saya tak rasa pun mcm berada di kelas ekonomi! Seriously! Layanan yg diberikan oleh pihak MAS saya kira sangat baik dan saya sangat berpuas hati! Terima kasih semua cabin crew MAS dan pihak MAS sendiri. Hanya doa sahaja yg mampu saya panjatkan untukmu MAS


<3 HASRI AKHMAL BIN SAMSURI <3

Rasanya saya tak perlu kenalkan lg kot siapa gerangan di atas. Hihi. Dialah satu-satunya suami saya dunia akhirat. Insyaallah. :) I should thanks to him like my thanks to MAS sebab tanpa suami saya, saya pun tak tahu entah bila saya akan merasa naik flight. Terima kasih, abang! :')


Dialah 'imam' saya.. 
Dialah suami saya.. 
Dialah bakal ayah kpd anak2 saya kelak..
Ayang sayang abang, abang! 


SUASANA SEKITAR SEBELUM GERAK KE KLIA



Sembang2 antara ayah saya dan ayah suami saya. 
Ayah2 kami berdua. :)



Antara hidangan yg dimasak oleh mama utk menyambut kedatangan ayah dan ibu. 
Utk kami berdua bawak bekal ke Korea sekali. Hee.. 
Thank you mama for the delicious and yummy food! ;)



Ibu with my two lovely sister! 
Sit down (Left): My youngest sister
Sit down (Right): My elder sister



Time ni dua2 looks chubby! But, now both of them looks 'kurus' sikit. 
Saya yg dah 'gemok' sekarang....... ;(



'Que' for check in



Check in. Yeay! ;)



Antara yg sudi hantar kami berdua ke KLIA. Hihi. 
Terima kasih semua! Sayang semua! Mmmuahhh!!! 



With ayah Samsuri



With ayah Razak and ayah Samsuri



Besan



xD



Fe'feeling' model! Hahah..



Akhirnya "MALAYSIA AIRPORTS" mejadi 'employer' suami saya! 
Hihi.


Ok, itulah sedikit 'sharing' saya tentang pengalaman pertama saya naik flight... Unforgettable experience and honeymoon! Seriously! Bagi org yg mcm saya, yg baru 1st time merasa naik flight time ni, mmg excited, jakun, and teruja dia lain mcm! Huhu.. But, trust me. When u never fly before anda akan rasa satu perasaan 'luar biasa' yg mana mungkin kebanyakkan mereka yg dah selalu sangat fly tu, tak akan dpt merasai dan menikmati 'perasaan' yg saya maksudkan ni. Haish. Payoh haa nak describe what I feel. Hihi. Seriously! Especially when we do something with my soul-mate! Other-half! Husband! 

Good night all! Sleep tight and sweet dream! ;)













Wednesday, 24 September 2014

PERLUKAH SUPPLEMENT UNTUK ANAK???

Bismillahirrahmannirrahim
~ Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang ~

Hi, Assalammualaikum! =)





Ok, inilah tajuk entry saya kali ni berkenaan dgn kanak2. Walaupun rezeki saya dan suami utk memiliki zuriat kami sendiri belum kesampaian, tapi kami dah start 'learn' and 'observe' all about parenting tau! Tahu tak kenapa? Sebab bila kami ada anak kami sendiri, kami nak besarkan anak kami tu sebaik mungkin especially dlm bab2 makan ni. Saya percaya, semua ibu bapa dlm dunia ni nak tengok anak2 mereka membesar dlm keadaan yg sihat cukup nutrisi. Betul ke betul? 

Actually, saya pun tak tahu nak start mcm mana. Hahah. Ye lah, org belum ada anak sendiri lg kan... so, banyak mana pun ilmu yg cuba dipelajari dan diperhatikan, tak akan sama 200% dgn org yg dah ada anak sendiri. 200% tu sebab suddenly teringat drama dkt TV3 tu, Rindu Awak 200%! Ahaha. xD

Yg saya perasanlah kan, certain parents just take for granted je bab2 pemakanan utk anak2 mereka. Maksud saya, ini utk ibu bapa yg sibuk bekerja dan tak sempat nak masakkan anak2 mereka makanan yg betul2 berkhasiat dan cukup nutrisi. Bagi saya lah kan, kalau keadaan mcm ni, better for them (ibu bapa) tu cari alternatif lain utk make sure anak2 mereka dpt nutrisi yg sepatutnya dan cukup utk badan mereka lg2 utk anak2 kecil yg sedang membesar.

[INFO]

<3 VITAMIN & MINERAL YG DIPERLUKAN OLEH ANAK2 <3

Vitamin A - Utk kesihatan mata. Sumber drp lobak merah, telur, & marjerin

Vitamin B1 - Membekalkan tenaga kpd badan. Sumber drp gandum, daging, & susu

Vitamin B2 - Membekalkan tenaga. Sumber drp susu, daging, & ikan

Vitamin C - Meningkatkan pertahanan badan terhadap penyakit. Sumber drp sayuran hijau & buah-buahan citrus.

Kalsium - Pembentukan tulang & gigi. Sumber drp susu, keju, & lain2 produk tenusu.




Mesti anda semua pelikan tiba2 je mucul kisah si Meal Shakes ni pulak. Hihi. Dah2, tak payah rasa pelik sangat. =p 

Meal Shakes ni sekadar perkongsian saya buat ibu bapa yg sentiasa sibuk dgn kerja sampai nutrisi anak2 terabai.. Sebagai ibu bapa yg prihatin, anda bolehlah cuba utk cari alternatif lain utk nutrisi lengkap anak2 anda. Ce tengok gambar yg saya share dkt bawah ni:




Dlm Meal Shakes mmg dah ada vitamin2 dan mineral yg anak2 anda perlukan. So, as parents yg sangat sibuk dgn kerja, why not anda cuba cara alternatif suplimen semulajadi utk anak2 anda? Just my 2 cents. 

Pernah tak anda dgr pepatah, 'Tak kenal maka tak cinta?' Haa.. utk kes Meal Shakes ni pulak, biar saya yg bagi pepatah, 'Tak cuba maka tak tahu.......' kihkihkih. Nak tahu lebih lanjut pasal kebaikan/keistimewaan/fungsi Meal Shakes? Klik sini >>> Nutrisi Lengkap Utk Anak2 Anda

Ok, selamat malam! ;)














Monday, 22 September 2014

RAMLY HALAL KIOSK DI SALAK TINGGI!!!

Assalammualaikum semua! ;)

Agak2 anda lah kan, saya nak share cerita apa kali ni? Hihi. Kalau tgk pd 'title' post saya, pasal 'RAMLY.' Lepas tu ada word 'KIOSK' pulak tu. Pasal 'RAMLY' producer 'burger' tu ke? 

Yursp! Betul lah tu. Hee.. :D

Pukul 9 lebih tadi, saya dan suami keluar utk cari makanan dinner kami.. Suami saya ajak saya makan dkt satu kedai berdekatan dgn rumah kami. Tak ingat pulak apa nama kedai tu. Yg pasti kalau kami berdua jadi mkn dkt kedai ni, kira itulah kali kedua kami mkn dkt situ. Nak kata masakan 'chef' kedai tu sedap, biasa2 je. Cuma maybe sbb kedai tu owner dia Melayu. 'Chef' dia pun Melayu. Itu yg buatkan kami terfikir nak mkn dkt situ. 

Masa kami dah hampir sampai dkt kedai tu, suddenly saya rasa mcm nak ubah selera pulak. Saya pun ajaklah suami saya pergi mkn dkt kedai (Kiosk) 'RAMLY BURGER' ni... Sebelum ni kami pernah lalu je and pernahlah jugak nak try mkn dkt situ, tp tak jd sebab time tu selera nak mkn KFC bkn main membuak-buak lg. Teringat nasi panas dgn ayam + kuah kari dia. Perghhh... mmg kena sangatlah dgn tagline KFC (Hingga menjilat jari). Kikiki.

Ok, dah ke laut pulak saya. Pd hal nak cerita pasal kiosk 'Ramly Burger' je pun. =p So, kami pun pergilah cuba2 mkn dkt Kiosk Ramly Burger.


Picture: Credited to HAZMANFADZIL.COM



Antara menu yg ada di 'Ramly Halal Kiosk Sdn Bhd.'
Seriously berbaloi sangat harga utk setiap set yg ada! Dah lah tak ada 'service charge!'
Picture: Credited to HAZMANFADZIL,COM




Kami order Oblong Ayam Set & Burger Lembu Panggang Set!
Dlm setiap set ada main menu + fries + drink (Pepsi). Tp, kami decide utk tukar drinks. 
Suami saya tukar Milo, saya pulak tukar Ice Lemon Tea. 
Add on RM0.70




Oblong Ayam 



Saya punya Oblong Ayam! Hihi.







Overall, bestlah. Saya bagi 4 bintang... (Baca ala2 intonasi Nora Danish tau). Kihkih. Sesiapa yg duduk Salak Tinggi atau berdekatan dgn Salak Tinggi, saya mmg recommend utk anda semua pergi kiosk 'Ramly Burger' ni utk menikmati menu yg ada sambil anda boleh ber'shopping' beli frozen food dia utk dibuat stok makanan di rumah! Hihi.

Yg paling penting, 'Ramly' ni orang Malaysia! Seorang usahawan bumiputera Melayu Muslim! 

Selamat malam semua! 

Sebelum tidur, jgn lupa baca doa tidur ok! And VISUALIZE your DREAMS!!!

Sunday, 21 September 2014

"KAHWIN MUDA"

Bismillahirrahmannirrahim 
~ Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang ~

Assalammualaikum semua! 

Semoga kalian semua sentiasa dirahmati Allah S.W.T. tak kira walau di mana sahaja kalian berada dan tak kira walau apa sahaja yg kalian lakukan. As long as, tak langgar syara', hukum DIA! =)

Alhamdulillah, usia perkahwinan saya telah pun 'berumur' 1 tahun 7 bulan 12 hari, hari ini. =) Saya berkahwin pd 9 Februari 2013. Actually, sepanjang saya bergelar seorang isteri, saya tak pernah terfikir pun nak update entry blog saya pasal 'Kahwin Muda.' Seriously! Sampailah 'adik-beradik' SHAKLEE saya. Ieka bg suggestion dkt saya utk tulis entry berkenaan 'Kahiwn Muda' ni.. huhu.. Thanks bakal 'zaujah' for the good idea I think! ;)


{DETIK PERKENALAN SAYA & SUAMI}

Saya dan suami saya mula berkenalan di awal tahun 2011. Kali pertama kami sms adalah pd 14 Februari 2011 and it was a Valentine's Day. Mungkin banyak pasangan kekasih yg sedang meraikan hari tersebut, tetapi bkn utk kami berdua. Ye lah, kalau nak raikan pun, bknnya kami berdua dah nikah pun. Kami pun baru je kenal masa tu. Hihi. Lg pun bkn ke HARAM kita sebagai umat Nabi Muhammad S.A.W. dan sebagai seorang yg beragama Islam utk menyambutnya???

Umur saya ketika itu baru sahaja 22 tahun dan umur suami saya sudah pun menjangkau 27 tahun. Ketika ini saya masih bergelar seorang mahasiswi dan sedang menjalani LI (Latihan Industri) atau praktikal Diploma saya. Manakala, suami saya seorang PTD (Pegawai Tadbir Diplomatik).

<3 ORANG TENGAH <3

Actually, saya dan suami di'canon' kan oleh mama kpd suami saya dan juga kakak saya sendiri. Mama dan kak ngah bekerja di dlm sebuah syarikat swasta yg sama di Negeri Sembilan. 

Kalau dah JODOH....... 

[Situasi di dlm surau di syarikat]

Masa ni kak ngah saya berada di dlm surau. Kebetulan mama pun ada sekali. Kak ngah saya 'terdengar' perbualan antara mama dgn sorang 'colleague' kak ngah saya pasal kerisauan mama tentang anak lelaki tunggal mama yg belum berkahwin. Suami saya lah tu. Hikhik. Senang cerita, mama tgh nak carikan 'someone' for my husband lah time tu.. Huhu..

Bila kak ngah saya terdengar perbualan tu, kak ngah saya tanpa berlengah terus 'interupt' conversation diaorang. Nampak tak betapa kak ngah saya pun tgh risau utk carikan 'soul-mate' utk saya. Kalau fikirkan balik, saya masih muda kot.. masih bergetah. Upsss... wahahah. Senang cerita saya still muda and got some more time utk cari bakal suami saya. Maybe sikap saya yg 'friendly' dgn semua org yg buatkan kak ngah dan family saya risau saya berkawan dgn ramai lelaki.. Huhu.. But, please don't misunderstanding ok. I'm not a playgirl pun. Seriously! Saya jenis yg suka berkawan dgn semua org baik lelaki ataupun perempuan and saya tak nafikan saya memang mempunyai ramai kawan lelaki, cuma saya bknlah jenis yg akan atau suka keluar dgn mereka semua. Sekadar berbalas sms, komen di 'Friendster' (masa ni Friendster still famous), dan cakap phone je. Cakap phone ni pun kadang2 je. 

Note: Anda yg belum ada apa2 ikatan yg sah dan halal, jgn copy paste saya ok berbalas sms, komen2 di FS (now komen2 dkt FB), atau bercakap phone dgn mana2 yg bkn mahram. Dosa ooo... Semoga Allah S.W.T. mengampuni dosa2 saya...... :'(

Everything started after they became a friend! 

Kak ngah saya 'suggest' kan saya utk dikenalkan dgn suami saya. Mereka pun mulalah berbalas 'email' tanpa pengetahuan saya pun! Sampailah satu hari tu, kak ngah saya 'forward' kan email antara dia dan mama dkt saya. Sebab masa ni mama ada 'attach' gambar suami saya utk ditunjukan kpd saya.

1st time saya tengok husband saya dlm gambar ni lah. Huhu..
Cuba teka mana satu suami saya??? =P

Sebelum saya tgk gambar ni, saya baca dulu 'email' mereka and tahu tak apa perasaan saya time tu? Saya jadi 'marah' sikit dkt kak ngah saya sebab the way she replied mama punya 'email' seems like dia dah bg 100% harapan dkt mama! Sedangkan saya masa ni belum 'ready' lg nak 'serious' dgn sesiapa pun! Huhu..

Saya rimas tau bila kak ngah saya asyik 'update' saya pasal benda ni. Seriously! Dah lah saya tgh praktikal time tu. Banyak kot kerja nak kena buat. Tak menang tangan. Lepas tu kak ngah saya pulak asyik call pujuk saya supaya start berkawan dgn suami saya ni.

Sampailah satu hari tu, hari Valentine tu lah. Kak ngah saya call saya lg utk buat 'latest update.' Huhu.. Bila saya dah rimas, saya pun cakaplah dgn kak ngah saya.. bg je lah nombor telefon saya dkt suami saya tu sebab saya mana ada no telefon dia. Lepas saya ckp mcm tu dkt kak ngah saya, kak ngah saya punya 'excited' terus beria-ria bg no telefon saya dkt suami saya tu. 

Few hours after...

"Salam. Aishah. Saya hasri ni. Kenal ke?"

This was 1st sms I received from him (my husband now). Senyum sampai telinga ok! Muahaha!

Saya pun tak tahu mcm mana saya boleh tiba2 'senyum' when I received his sms for the 1st time! Inilah dinamakan 'JODOH' kot? Kihkih. Pd hal sebelum tu, amboiii bkn main tak naknya. Hahah.. Seriously funny bila ingat balik. Jual mahal lah konon... Kikiki.

Actually, suami saya dah lama dpt my phone number. Mama yg bagi. Tp, dia pun apa kurangnya. Jual mahal jugak. Bknnya nak text saya dulu pun. Bila kak ngah saya dah cakap dkt dia, barulah dia 'berani' nak text saya. Hihi.

Few months kami berkawan dgn berbalas sms. Cakap phone? Tak pernah ok sampailah kami berjumpa for the 1st time! Our '1st date' di Putrajaya. Time tu ada 'Hot Air Ballon event.'

A night before we all jumpa, itulah 1st time saya dgr suara suami saya. Menggigil jugaklah bila dah dial nombor suami saya. Haha.. Mungkin suami saya pun rasa benda yg sama? Muehee.. Saya lah yg kena call sebab saya yg akan dtg ke Putrajaya utk attend event tu. Saya dpt tahu pasal event tu pun drp suami saya lah. Kebetulan kak ngah saya pun mmg plan nak bawak her kids pergi tgk 'Hot Air Ballon' tu.. So, dah alang2 tu, saya pun join lah kak ngah saya pergi... Saya gerak dr Melaka dgn adik perempuan bongsu saya utk dtg rumah kak ngah di Senawang (Time ni kak ngah saya still menyewa di Senawang. Now, she lives in Bandar Baru Bangi, beli rumah dkt sana). Kemudian, kami pun gerak sama2 pergi ke Putrajaya..

[Curious & Nervous]

Bila dah sampai Putrajaya, kami semua (saya, adik, dan kak ngah) 'curious' nak tgk suami saya tu. Ups. Time tu not halal yet and belum jd suami pun. Hihi. 

Yg paling kelakarnya, saya dan adik saya saling meneka what car used by him. PTD. So, HONDA? VIOS? PERODUA Kancil? Hahah.. Looks like kitaorang ni 'materialistik.' Pd hal tak pun.. Just suka-suki je meneka...... Hee.. :D

At last, kami pun ternampaklah sebuah kereta PERODUA MyVi colour oren di tepi jalan.. =)
Sepanjang kami 'follow' kereta dia, Tuhan je lah yg tahu betapa dup dap dup dap nya saya time tu! Tak senang duduk bila nampak muka suami saya tu dkt mirror dlm kereta! Ahaha. xD

Itulah 1st time saya dan suami saya berjumpa dgn ditemani oleh kak ngah, anak2 dia, dan adik saya.. :) Setiap kali saya dan suami saya ingin berjumpa, kami akan ditemani oleh adik-beradik kami. Tak kiralah adik-beradik saya ataupun adik2 suami saya. Ok, tak naklah cerita panjang2 lg dah. Ini pun dah berjela-jela dah saya rasa. Hoho. Insyaallah, next entry saya, saya akan 'share' lg perjalanan hidup saya utk sampai ke hari bahagia saya dan suami...... See u all guys in my next entry!

Upcoming Entry:
<3 Merisik
<3 Pre-Wedding
<3 Wedding

NOTAKAKI: Terima kasih yg tak terhingga buat 'orang tengah' kami iaitu mama mertua saya, Hasnah binti Ujang dan kak ngah saya, Ainul Shahrazad binti Ab Razak. Mereka berdua ini adalah 'perantaraan' yg Allah S.W.T. hantar kpd kami sehinggalah kami akhirnya menjadi sepasang suami isteri yg sah dan halal di sisi-NYA serta agama Islam. Hanya Allah S.W.T. sahaja yg dpt membalas jasa mama dan kak ngah. Terima kasih sekali lagi. :') Tidak lupa terima kasih kpd kedua ibubapa saya dan bapa mertua saya serta kedua-dua keluarga kerana merestui perkahwinan kami berdua.

Semoga Allah S.W.T. merahmati kalian semua di dunia dan akhirat kelak....... 












Saturday, 20 September 2014

Rindu Nak Makan HOTTEOK & NAKJI BULGOGI KOREA!!! :'(

Assalammualaikum semua!

Tiba2 rasa macam nak makan 'Hotteok' dan 'Nakji Bulgogi' lah pulak pagi2 buta ni... Uwaaa... :'(


Best nya kan kalau dpt mkn dua2 ni! Seriously rindu and teringin sangat nak mkn sekarang!!! Ada sesiapa yg pandai buat 'Hotteok' dan 'Nakji Bulgogi' ni tak? Boleh tak buatkan saya sekarang... wawawa...

'Hotteok' ni adalah sejenis pancake yg mana filling ia adalah brown sugar, honey, peanuts, and cinnamon. Dough ia pulak diperbuat drp wheat flour, water, milk, sugar, and yeast. 


1st time saya mkn 'Hotteok' di Namdaemun Market. Namdaemun Market ni antara 1st place yg saya dan husband pergi bila sampai Korea. Sbb we all nak 'survey' tempat buat brooch original from Korea and nak beli kasut + winter coat saya. Husband saya ckp, brg2 yg dijual di Namdaemun Market ni murah2. So, kebetulan we all tgh 'shopping' dkt Namdaemun Market, we all pun terjumpalah kedai jual 'Hotteok' ni...



Inilah kedai Hotteok @ Namdaemun Market! 


Lepas je kami beli 'Hotteok', ada uncle and aunty from Malaysia tanya kami dkt mana kami beli 'Hotteok' tu. Then, we all pun mulalah berborak.. Uncle and aunty ni ingatkan kami student Malaysia yg study dkt sini. Hihi. Mmg pun! Tp, bkn saya lah... Husband saya. Ex-student sini. Hihi. We all pun bg tahulah dkt unlce and aunty ni yg we all dtg sini sbb berbulan madu. ;)

Inilah unlce & aunty yg saya maksudkan tu! 
Hope one day kita akan jumpa semula. :)

Oh, ye. Time we all berborak tu.. uncle ni ada tanya saya, saya study dkt mana. Saya tak ingatlah pulak apa 'perbualan' kita orang sampai unlce ni tanya saya study dkt mana. Hee.. :D Saya pun cakaplah saya student UiTM. Kebetulan... uncle ni ALUMNI UiTM tau! Ayah saya pun ALUMNI UiTM! 

Uncle ni tanya tahun berapa ayah saya study dkt UiTM. Saya pun cakaplah tahun 1956! Terus uncle tu ckp, "oh.. dah pangkat senior saya lah tu." Tiba2 saya confuse pulak tahun ayah saya lahir dgn tahun ayah saya study dkt UiTM dulu. Boleh tak mcm tu? Pd hal 1956 tu ayah saya baru lahir dan UiTM pun baru ditubuhkan kalau tak silap saya. Huhu.. Tp, time tu bkn UiTM lah.. Time tu still ITM. Patutlah bila saya upload gambar saya dgn uncle ni, ayah saya ckp ayah saya mcm kenal uncle ni. Jgn2 ayah saya dan uncle ni mmg kawan! Cuma silap saya sbb tak mintak phone number atau email uncle and auntie ni. Hmm.

Ok, jom kita sambung cerita pasal 'Hotteok' saya tadi tu. Sorry2 termelencong banyak pulak. xD


Ini kedai 'Hotteok' di Nami Seom pulak! 
2nd day saya dan husband pergi sini. 
Dkt sinilah salji paling tebal yg saya pernah jumpa! Huhu..


Belanja korang gambar saya tgh mkn 'Hotteok' je boleh? Hihi




Ini pulak 'Nakji Bulgogi' atau Spicy Stir-Fried Octopus.
Ini antara heavy food favourite saya sepanjang dkt Korea tau! 
Saya suka sebab pedassssss..

'Nakji Bulgogi' ni dibuat dr lobak, bawang putih, cili hijau, bawang hijau, emping lada panas, bawang, sos soya, sotong, dan gula. Perghhhhhh.. Serioulsy sedapppppp.. Pedas ia tu yg buat saya jatuh cinta!

Then, kalau korang tak bersihkan betul2 piring hitam ni, korang boleh request nasi putih utk dibuat nasi goreng tau mcm dkt bawah ni.

Lebihan 'Nakji Bulgogi' yg dibuat nasi goreng~
Yg ni saya kureng minat sikit sbb ada seaweed.


Taraaaaaa.. Nasi Goreng Korea satu!!! Hihi. 


'Hotteok' dan 'Nakji Bulgogi' ni antara favourite food saya sepanjang saya berbulan-madu di Korea! Setiap hari lidah saya akan request utk mkn dua benda ni! Asal lapar je terfikir nak mkn dua2 ni! Hahahah..

Ok, sekarang perasaan nak makan 'Hotteok' dan 'Nakji Bulgogi' ni sangat membuak! Baik saya tidur dulu sebelum saya buat kerja gila terus book flight ticket ke Korea. :P

Selamat malam semua! Eh. Selamat pagi semua! Hihi.






Wednesday, 17 September 2014

DUIT RAYA 2014 DRP EN. SUAMI~ Hee.. :D

Yeay!!! Akhirnyaaaaaaa.. yes! Akhirnya suami saya berikan juga 'duit raya@angpau' kepada saya...... (Senyum sampai telinga)

Hi! Assalammualaikum semua!



"UNTUK ISTERI ABANG TERCINTA: SITI AISYAH BINTI AB RAZAK"


Saya ingat saya tak akan dapat lagi duit raya daripada suami saya. Seriously! Kali pertama saya rasa dapat duit raya daripada seorang lelaki yang bergelar suami adalah pada tahun 2013 (tak ingat kita raya bulan berapa time ni. Julai? Ogos? hee..)

Macam sadis dan sedih sungguhkan kalau tahun ni tak dapat duit raya lagi. Ye lah, baru sekali kot rasa duit raya daripada suami!!! Takkan tahun kedua jadi isteri dah tak dapat duit raya lagi? Sepatutnya selagi mana saya bergelar isteri kepada suami saya, selagi itulah suami saya kena bagi duit raya dekat saya. Tak gitu? Ahahah. xD Nampak saya macam mata duitan pulakkan... dekat mata nampak ni je dah $$$. Hihi.

Actually, saya bukanlah seorang isteri yang mata duitan pun... Seriously! Cuma rasa seronok je bila still dapat duit raya walaupun dah berkahwin dan ada business sendiri. Kalau bukan suami saya yang bagi duit raya, siapalah lagi yang sudi nak bagi duit raya dekat saya yang dah besar ni kan...... Nak jugak setiap tahun tu fe'feeling' jadi kanak2 ribena! =p


[TOUCHING DI PAGI HARI]
AUGUST 27

Time saya dapat duit raya ni, time ni adalah hari terakhir raya untuk tahun 2014. Seriously saya memang dah tak fikir dah pasal duit raya daripada suami saya. Saya dah lupa and saya memang dah tak kisah sangat pun kalau betul lah suami saya memang tak bagi duit raya dekat saya (Ye ke tak kisah? ><) Betul2. Memang tak kisah dah pun. Hihi.

Time ni saya tengah bersiap-siap untuk pergi kerja di Bangi. Saya keluar masuk 'master bedroom.' Hari ni saya kena zzz (tidur) di sana sehari sebab suami saya kena balik ke Seremban untuk urusan rumah yang kami beli di Seremban Jaya Idaman (SJI) dengan pihak BSN. So, saya dah siap packing baju untuk saya tidur di Bangi. Saya letakkan beg sandang saya (I <3 Langkawi) dan handbag saya di penjuru katil. 

Masa saya nak isi/ambil barang dekat beg saya, TIBA2 saya terpandang 'angpau' dekat selit2 handbag saya! Apakah??? Time ni suami saya act like nothing happen. Suami saya time ni ambil cuti.. Time saya tengah siap2, suami saya berada di living room tgh surf internet. Ok, saya sangat terkejut ok bila saya ambil angpau tu dan baca apa yang tertulis dekat angpau tu...... *speechless* and saya tak perasan bila my tears mengalir. :'( 

Notakaki: Kalau abang baca entry ayang ni, ayang nak abang tahu yang ayang sayang dan cinta abang bukan kerana $$$ semata-mata, tapi kerana DIA. Yes. Because of HIM. Because of ALLAH S.W.T. Trust me. I don't know how to describe it, but what I can say is my love toward u is because of HIM. :')

Sekian~











P

"TIPS MENAMBAHKAN SELERA MAKAN ANAK"

Bismillahirrahmannirrahim
~ Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Maha Penyayang ~


Assalammualaikum semua! =)

Lamanyaaaaaaa rasa tak update blog (Tears coming down). 

Insyaallah pagi ni saya start update 'perkembangan' blog saya from day to day. Insyaallah2! Doakan saya moga istiqomah untuk update blog. huhu..

Semua dah breakfast ke ni? Kalau ada yang still belum breakfast, jom kita breakfast dgn baca blog saya. Gurau je lah.. :P  Ok, pagi ni saya nak 'share' tentang Meal Shakes dgn kaum ibu dan bapa. ;)

APA ITU MEAL SHAKES???

MEAL SHAKES adalah minuman yang sihat, berkhasiat, ideal, segera, lazat, dan sedap! Ia bukan sahaja untuk kanak2, malah ia juga boleh diminum oleh para remaja, dewasa, dan orang tua.

MEAL SHAKES mengandungi 19 vitamin dan mineral yang penting, sumber protin yang tinggi dengan 9 asid amino yang perlu.  Selain itu, ia juga merupakan sumber terbaik untuk serat. So, anda jangan pelik atau terlalu risau kalau anak2 anda minum Meal Shakes ni, anak2 anda akan kerap ke toilet untuk 'wee wee' atau 'poo poo' ok disebabkan kandungan serat tadi. Itu tandanya anak2 anda seorang manusia yg normal! Meal Shakes yang kaya dengan kalsium dan 'Glycemic Index' (GI) yang rendah menjadikannya sangat disukai ramai! Tak percaya? Cuba dulu baru komen. ;)

KEISTIMEWAAN & KEBAIKAN MEAL SHAKES

<3 Meningkatkan selera makan anak2 (Kurang berat badan)

<3 Meningkatkan sistem imun

<3 Mengelakkan kekerapan demam, selesema, dan batuk

<3 Melegakan 'Asthma' atau lelah

<3 Melegakan sembelit

<3 Merawat kulit 'Eczema'

<3 Meningkatkan tahap tumpuan anak (Fokus)

<3 Mempercepatkan pembaikan luka 

<3 Nutrisi asas untuk pertumbuhan & pembesaran

<3 Mengekalkan kesihatan keseluruhan


Tak kenal maka tak cinta, tak cuba maka tak tahu.. kihkih. So, meh saya kenalkan dulu dgn anda mcm mana rupa Meal Shakes ni. 



What say you? Still tak jatuh cinta lg dgn Meal Shakes? Mcm tu kena try rasa dululah baru betul2 jatuh chentaaa...

Ok, kebetulan bulan ni (September 2014) Meal Shakes tengah PROMOSI tau! BUY 3 FREE 1! Seriously rugiiiiiii sangat kalau anda tak rebut peluang ni! Sebab biasanya setiap bulan Shaklee akan buat promosi untuk mana2 satu produk mereka, tetapi promosi tersebut anda kena beli 6 produk promosi tu baru anda boleh dapat lagi 1 produk promosi yang sama secara PERCUMA. Faham ke faham?

Tapi, untuk PROMOSI MEAL SHAKES SEPTEMBER ni, anda hanya perlu beli 3 sahaja untuk dapatkan 4 terus! Dannnnnnn yang paling bestnya bila anda beli set 3 + 1 FREE MEAL SHAKES ni, anda terus dapat PAHALA FREE siap! Sebab setiap pembelian set 3 + 1 FREE MEAL SHAKES ni, 10% dariapadanya akan disumbangkan kepada 2000 buah keluarga yang kurang mampu selama setahun tuuuuuuu.. Ce tengok dan baca poster yg Shaklee keluarkan dkt bawah ni:



Apa tunggu lagi? Roger saya sekaranglah utk PROMOSI HEBAT ni!!! FREE CONSULTATION siap! Ok, sekian sahaja perkongsiaan saya utk entry kali ni. See u in my next entry! ;)